Beurs van Chicago begint handel in rampencontracten

CHICAGO, 18 NOV. Op de termijnmarkt van Chicago, de grootste in zijn soort in de wereld, kan binnenkort worden gehandeld in termijncontracten die zijn gebaseerd op verliezen die verzekeraars in de VS kunnen lijden door grote schade uitkeringen bij stormen, aardbevingen, overstromingen, branden en andere rampen. De beurs heeft van de autoriteiten toestemming gekregen om deze contracten te introduceren.

De Chicago Board of Trade is al enige tijd bezig met het opvijzelen van zijn imago en wil meer mogelijkheden bieden dan bijvoorbeeld de termijnhandel in varkensbuiken en sojabonen. Behalve de rampencontracten denkt de beurs aan milieubevuilingscontracten, ziektekostenverzekeringscontracten en huiseigenaarsverzekeringscontracten.

De handel in rampencontracten gaat op 11 december van start. De contracten moeten de risico's voor de Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen verkleinen. Een contract kost 25.000 dollar. De toekomstige aan- of verkoopwaarde is gebaseerd op de schattingen die in de markt worden gemaakt van de omvang van verliezen in een periode van drie maanden en is gerelateerd aan de verzekeringspremies.

De waarde van een termijncontract zal stijgen in een periode waarin zich rampen voordoen en dalen als de verzekeraars minder verlies lijden dan was verwacht. Voorlopig beperkt de handel zich tot vier contracten, een voor de Verenigde Staten als geheel, een voor het oosten van het land, een voor het middenwesten en een voor Amerikaanse gebieden in de Stille Zuidzee.

De introductie van de nieuwe contracten komt op een moment dat de ongeveer 1060 verzekeraars in de VS met ongekende verliezen worden geconfronteerd. De orkanen die eerder dit jaar delen van Florida, Louisiana, Hawaii en Guam teisterden, hebben geleid tot schadeclaims van in totaal 16 miljard dollar.

Daar komt nog eens twee miljard dollar bij aan claims die zijn ingediend naar aanleiding van de rellen in Los Angeles, de overstromingen in Texas en Chicago en de stormen in de Great Plains. In de periode van 1989 tot en met 1991 kregen de verzekeringsmaatschappijen claims binnen van in totaal 6,4 miljard dollar in verband met de orkaan Hugo, de aardbeving in Californië en enkele grote branden.