Winst van Britisch Airways daalde in tweede kwartaal

ROTTERDAM, 17 NOV. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft over de eerste halfjaar van het lopende boekjaar 1992/93 een winststijging geboekt van 22 procent. Over het tweede kwartaal daalde de winst echter, ondanks een groei in het passagiers- en het vrachtvervoer, bijna 23 procent.

Dit heeft BA vanmorgen bekend gemaakt. De winst voor belastingen over het eerste halfjaar kwam uit op 227 miljoen pond sterling (617 miljoen gulden). In de eerste zes maanden van het vorige boekjaar bedroeg de winst 185 miljoen pond (503 miljoen gulden). De winst over het tweede kwartaal zakte met 22,7 procent tot 136 miljoen pond (370 miljoen gulden). Vorig jaar ontstond er onder meer een boekwinst van 25 miljoen pond uit de verkoop van vliegtuigen.

BA doet het nog steeds een stuk beter dan de concurrentie. BA geldt al enige tijd als de best renderende luchtvaartmaatschappij ter wereld. BA-topman Lord King waarschuwde er voor dat de vooruitzichten voor de resultaten in de tweede helft van het boekjaar, dat loopt van begin april tot eind maart, onzeker blijven. King noemde het vanmorgen twijfelachtig of de vraag naar stoelen in de duurdere klassen verder kan toenemen nu de economische situatie verre van rooskleurig is.

De omzet van de Britse luchtvaartmaatschappij nam toe van 2,68 tot 2,89 miljard pond (7,86 miljard gulden). Aandeelhouders krijgen een interimdividend van 3,06 pence per aandeel tegen 2,94 pence over de eerste helft van 1991/92.