Voetbalcompetitie

In NRC Handelsblad van 14 november werd beschreven hoezeer de Europese competitie is verlevendigd sinds de invoering van het terugspeelreglement.

Hierbij een idee om voetbal nog aantrekkelijker voor de kijkers te maken: Strafschoppen: Teneinde een onbevredigend gevoel bij spelers en publiek te voorkomen na gelijk spel, zouden de volgende reglementen kunnen worden overwogen in de Nederlandse competitie. Na elk competitieduel van 90 minuten waarbij een gelijkspel wordt bereikt, wordt een serie van om en om tien strafschoppen genomen. Strafschoppen worden vanaf dertien meter genomen. Dertien meter zal wegens de extra twee meter afstand, de kansen sterk verhogen voor de keeper, terwijl het tegelijkertijd moeilijker wordt voor elk van de tien schutters. Elke veldspeler dient dus een strafschop te nemen. Indien er spelers ontbreken (door rode kaart), dan pas mag een veldspeler twee maal een strafschop nemen.

Puntentelling: Bij winst in reguliere speeltijd drie punten. Bij gelijkspel één punt voor de verliezer van de strafschoppen en twee punten voor de winnaar van de strafschoppen.Bij verlies in de reguliere speeltijd zoals gebruikelijk nul punten. Doelpunten gemaakt met de strafschoppen niet meetellen met de competitiescore.

Sudden death: Voor het voetbal, de competitie, maar vooral het publiek een goede zaak. Beter dan het tijdens de EK in Gotheborg gelanceerde idee van Sudden death, waar geen einde aan kan komen. Maar ook meer spanning dan in een korte serie van vijf penalties zoals te zien was in Gothenborg, waar Van Basten misschoot.

In Engeland en Schotland heeft men sinds enkele jaren ook een afwijkende puntentelling geïntroduceerd. Voor de deelname aan internationale toernooien hoeft deze afwijkende telling als gevolg van de invoering van strafschoppen dan ook geen bezwaar te zijn.

    • Ir. J.W.P. Brus