Verdrag over opsporing op de Noordzee

DEN HAAG, 17 NOV. Nederland en het Verenigd Koninkrijk tekenen morgen een samenwerkingsakkoord voor opsporing op de Noordzee.

Het akkoord regelt de samenwerking tussen de Nederlandse en Britse douane en politie bij werkzaamheden op de Noordzee, het Kanaal en de Atlantische Oceaan voor bijvoorbeeld de opsporing van handel in verdovende middelen. Dat maakten de ministeries van buitenlandse zaken, justitie en financiën vanmorgen bekend. Het akkoord zal worden ondertekend door Sir Brian Unwin, voorzitter van Her Majesty's Customs and Excise (douane), directeur-generaal politie en criminaliteitsbestrijding mr. J. Suyver van het ministerie van justitie en directeur-generaal voor fiscale zaken mr. D. Witteveen van het ministerie van financiën. Het is volgens buitenlandse zaken voor Nederland de eerste keer dat de bij de opsporing op zee betrokken diensten gezamenlijk tot afspraken komen met buitenlandse diensten. De samenwerking zal bestaan uit gezamenlijke oefeningen en operaties, assistentie bij de opsporing van stafbare feiten, regelingen ten aanzien van landingsrechten, overvliegrechten en snelle informatievoorziening en jaarlijkse planningsbijeenkomsten. Het akkoord regelt volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie formeel de reeds bestaande samenwerking tussen de betrokken diensten.