Tulip en Wang spreken over samenwerking

ROTTERDAM, 17 NOV. De Nederlandse computerproducent Tulip en het Amerikaanse computerconcern Wang praten over samenwerking. Tulip wil in dit stadium geen nadere mededelingen doen over de inhoud van de besprekingen.

Een woordvoerder van Tulip ontkende vanmorgen met klem dat het gaat om een mogelijke overname door Wang. Volgens Tulip is een zogeheten non disclosure contract met Wang afgesloten. Hierin staat dat beide bedrijven geen mededelingen doen over de onderhandelingen zolang die nog niet zijn afgerond.

De Volkskrant meldde vanmorgen dat de onderhandelingen gaan over het produceren van 125 duizend pc's door Tulip voor de Europese markt van Wang. Voor Tulip betekent dat een verdubbeling van de produktie. Tulip zou een nieuwe fabriek moeten bouwen als de samenwerking met Wang doorgaat. De Tulip-woordvoerder wilde dit vanmorgen niet bevestigen.

Zowel Tulip als Wang lijden onder de moeilijkheden op de computermarkt. Onlangs maakte Tulip Computers bekend 90 van de 420 arbeidsplaatsen in Den Bosch te schrappen. Voor deze reorganisatie is 10 miljoen gulden uitgetrokken. Tulip verwacht dit jaar af te sluiten met een “beduidend verlies.” In 1991 boekte het computerbedrijf nog een netto winst van 16,3 gulden bij een omzet van 402 miljoen gulden.

Wang opereert sinds augustus dit jaar in de VS onder bescherming van chapter 11 (vergelijkbaar met surcéance van betaling). Het concern lijdt al jaren verlies en is bezig met een ingrijpende herstructurering. De laatste drie jaar heeft het concern in totaal een verlies geleden van ruim 1,4 miljard dollar, terwijl de omzet terugzakte naar 1,9 miljard dollar. Volgens in augustus bekendgemaakte plannen moeten 5.000 mensen hun baan opgeven, waardoor het aantal werknemers op een totaal van 8.000 zal uitkomen.

De Nederlandse dochter van de Amerikaanse computerfirma, Wang Nederland in Culemborg, liet naar aanleiding van de problemen in de VS weten desnoods als zelfstandige handelsonderneming verder te gaan.