Toestand Somaliërs op schip "niet zo ernstig'

SANAA, 17 NOV. Begeleid door een Frans oorlogsschip met noodvoorraden aan boord is een vrachtschip volgepakt met Somalische vluchtelingen vandaag onderweg naar de Jemenitische havenstad Aden. Het schip, dat naar nu wordt geschat circa 2.500 vluchtelingen aan boord heeft, arriveerde gisteren voor de rede van Al-Mukalla, waar de Somaliërs eerste hulp kregen. De situatie op het schip, de 1.600 ton metende Samaa-1, bleek daarbij volgens de Franse marine niet zo dramatisch als eerdere berichten hadden aangegeven. In Aden worden de vluchtelingen door de Verenigde Naties opgevangen.

Samaa Asia Shipping, de in Dubai gevestigde eigenaar van het schip, had eerder laten weten dat de Samaa-1 was gekaapt door 14 gewapende mannen, dat 3.000 mensen aan boord waren en dat voedsel, water en brandstof ontbraken. Er zouden ook al mensen zijn overleden.

Maar een vertegenwoordiger van het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen (UNHCR) in Jemen zei gisteren “niet te beschikken over enige informatie over eventuele doden”. Volgens hem hadden de Jemenitische autoriteiten bij een inspectie van het schip wel circa 100 zieken aangetroffen, maar geen dermatige ernstige gevallen dat een evacuatie nodig was. Een Franse marine-woordvoerder voegde eraan toe geen aanwijzing te hebben dat het vaartuig ooit is gekaapt. (Reuter, AFP)