SPD zegt ja tegen wijziging asielrecht

BONN, 17 NOV. De Duitse sociaal-democraten hebben afgelopen nacht tijdens een speciaal partijcongres ingestemd met een beperking van het asielrecht. De SPD brengt met het besluit de grondwetswijziging dichterbij die de regering-Kohl nastreeft om de groeiende vluchtelingenstroom in te dammen.

Nog deze week zal de partijleiding onderhandelingen beginnen met de regeringspartijen. Voor wijziging van de grondwet is in de Bondsdag een tweederde meerderheid nodig.

Het congres stemde na vijf uur debatteren voor een versnelde behandeling van asielaanvragen van zogeheten economische vluchtelingen en voor het afwijzen van asiel aan vluchtelingen die elders in Europa een dergelijke status is onthouden. Vluchtelingen die vanuit een veilig "derde land' naar Duitsland komen, moeten volgens het SPD-congres worden teruggestuurd. Ook degenen die documenten en papieren hebben vervalst of een crimineel verleden hebben, komen niet meer voor asiel in aanmerking.

Nu nog heeft Duitsland een van de meest liberale asielwetgevingen van Europa. De regering verwacht dit jaar tussen de 400 à 500.000 asielzoekers. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1991.

De SPD was over deze kwestie verdeeld. De partij werd heen en weer geslingerd tussen "pragmatici' die de toevloed van asielzoekers willen beperken en "idealisten' die vinden dat het nazi-verleden Duitsland ertoe verplicht de deuren open te houden voor alle slachtoffers van politieke onderdrukking. Het afgelopen weekeinde demonstreerden 100.000 mensen, onder wie veel SPD-aanhangers, tegen vreemdelingenhaat en tegen verandering van het asielrecht. (AP, Reuter)