Rol directie bij vlucht gevangenen in onderzoek

LEEUWARDEN, 17 NOV. De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar de uitspraken van anonieme bewakers van de gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen, dat directeur Kranendonk vooraf op de hoogte zou zijn geweest van de ontsnapping van drie gedetineerden op 23 oktober. In een interview met het Algemeen Dagblad zeggen de bewakers dat Kranendonk geen maatregelen heeft genomen om het gevangenisbeleid van staatssecretaris Kosto (justitie) aan de orde te stellen.

De drie buitenlandse gedetineerden ontsnapten uit de extra beveiligde inrichting van de Hoogeveense gevangenis. Ze bedreigden drie bewakers met zelfgemaakte messen en gijzelden een aantal van hen, waarna ze er in een auto van een gevangenismedewerker vandoor gingen. Het drietal is nog op vrije voeten. Zij zaten straffen uit van respectievelijk 20, 3 en 1 jaar wegens doodslag, mishandeling en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens Kranendonk is het verhaal van de bewakers verzonnen. Hij verklaart dit door "diepe angst' bij de medewerkers, die willen dat niet twee, maar één gedetineerde per keer uit hun cel mogen voor bezoek of recreatie.

Directeur Kranendonk kreeg op de dag voorafgaand aan de ontsnapping een fax, waarin een gedetineerde tegen zijn vriendin zei dat “Justitie slecht luistert” en dat ze “maar eens messen moeten gaan dragen”. Kranendonk nam geen extra maatregelen omdat hij het gesprek beschouwde als een uiting van spanning gedurende een eerste periode waarin het regime strakker is gemaakt.