Proces Honecker opnieuw wegens ziekte verdaagd

BONN, 17 NOV. Wegens een acute hartzwakte van de 80-jarige vroegere staats-chef van de DDR, Erich Honecker, is het proces in Berlijn tegen hem en andere gewezen leden van de Oostduitse Verdedigingsraad gisteren voor de tweede keer onderbroken.

Het wordt donderdag voortgezet. De ongeneeslijk zieke Honecker, die - met andere oud-leden van de DDR-Verdedigingsraad - terecht staat wegens zijn verantwoordelijkheid voor het Schiessbefehl aan de vroegere Duits-Duitse grens, zei gisteren na vijf kwartier op een vraag van de rechter van de Berlijnse rechtbank, Bräutigam: “Ik kan niet meer”. Bij een aansluitend medisch onderzoek bleken zijn hartritme en bloeddruk verdaging van het proces nodig te maken. De 76-jarige vroegere DDR-premier Willi Stoph mocht het proces vorige week al wegens hartklachten verlaten. Gisteren werd de 84-jarige, bij vlagen demente, oud-minister van staatsveiligheid (Stasi) Erich Mielke wegens zijn slechte conditie ook “afgekoppeld” uit het proces tegen Honecker en consorten. De kans dat ook Honeckers proces wegens zijn ziekte moet worden beëindigd wordt intussen ook steeds groter. Hij heeft een inoperabel gezwel aan zijn lever dat snel groeit en zou niet lang meer te leven hebben. Volgens zijn advocaten is het proces daardoor “een wedstrijd met de dood”.