Politieke botsingen in Pakistan dreigen

ISLAMABAD, 17 NOV. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft vandaag de oppositie in zijn land betitelt als “terroristen” en een samenscholingsverbod ingesteld in de hoofdstad Islamabad en haar tweelingstad Rawalpindi. Sharif reageerde hiermee op een oproep van Benazir Bhutto om een anti-regeringsmars te houden van Rawalpindi naar het parlementsgebouw in Islamabad, 18 kilometer verder.

“We kunnen de terroristen niet toestaan onze hoofdstad in te nemen”, zei Sharif, “we kunnen geen anarchie of plundering van bezittingen toestaan.” In de twee steden mogen twee maanden lang geen openbare bijeenkomsten of marsen worden gehouden. Het dragen van stokken, knuppels, messen en zwaarden is eveneens verboden. Het leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

De politie controleerde vandaag veel auto's die tussen de twee steden reden. Een groot park in Rawalpindi, van waaruit Bhutto haar mars had willen beginnen, is afgesloten voor het publiek. Volgens minister van binnenlandse zaken Shujaat Hussain is Bhutto's Pakistaanse Volkspartij bezig met het bewapenen van haar aanhangers in de grote steden en staan 500 “harde terroristen” klaar om Islamabad door sabotage te ontregelen.

Benazir Bhutto, die tussen 1988 en 1990 premier was, heeft gezegd zich niets van het verbod te zullen aantrekken. Volgens Bhutto zullen honderdduizenden mensen deelnemen aan de optocht van haar partij tegen de regering Sharif, die zij beticht van corruptie en fraude bij de verkiezingen van 1990. “Wij buigen niet voor een tiran, het houden van een demonstratie is ons recht”, aldus Bhutto.

Bhutto moest twee jaar geleden aftreden wegens vermeende corruptie van haar echtgenoot Ali Zardari. Hoewel de Bhutto's altijd zijn blijven ontkennen, gaan onafhankelijke waarnemers wel degelijk uit van de schuld van Ali Zardari. (AP, Reuter)