Moordenaar leidde anti-ANC groep

JOHANNESBURG, 17 NOV. Hoge militairen van het Zuidafrikaanse leger hebben vorig jaar een voormalige politieagent die was veroordeeld wegens twee moorden, gebruikt in een campagne tegen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Dat heeft een onderzoekscommissie onder leiding van rechter Richard Goldstone gisteren bekendgemaakt.

Goldstone zei dat vorige week documenten zijn gevonden in een gebouw van de militaire inlichtingendienst, waaruit blijkt dat het hoofd van de dienst, Rudolf Badenhorst, de voormalige politieman en veroordeelde moordenaar Ferdi Barnard had ingehuurd. Barnard, die tussen mei en december 1991 in dienst was, gaf leiding aan een speciale eenheid, gericht tegen het ANC.

Het commando had toegang tot politiecomputers en ANC-archieven en kon gebruik maken van afluisterexperts. De manschappen van Barnard hadden een "ondersteuningsnetwerk', bestaande uit prostituées, nachtclubeigenaren, gangsters en drugsdealers.

Goldstone zei dat er niet genoeg aanwijzingen bestaan voor het schragen van de beschuldiging van het ANC dat er een “derde macht” bestaat in Zuid-Afrika, gericht tegen het ANC. Een woordvoerder van het ANC zei gisteren in een reactie dat de onthullingen van Goldstone bewijzen dat de regering-De Klerk bezig is met “een vuile oorlog” tegen zijn organisatie.

Het is de tweede keer in een week tijd dat het Zuidafrikaanse leger in verband wordt gebracht met geheime operaties tegen het ANC. Vorige week meldde een Zuidafrikaanse krant dat het leger twee geheime agenten naar Londen had gestuurd om te onderzoeken of het ANC contacten onderhield met het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). (AP, Reuter)