Madrid vreest rellen over immigratie-kwestie

MADRID, 17 NOV. De politie van Madrid vreest dat het komend weekeinde tot gewelddadige confrontaties zal komen tussen linkse en rechtse betogers in het centrum van de stad. De gezamenlijke politieke partijen hebben opgeroepen tot een grootse demonstratie tegen racisme en vreemdelingenhaat op zaterdagmiddag naar aanleiding van de moord op de Dominicaanse immigrante Lucrecia Perez, afgelopen vrijdag. Daarnaast zijn nog minstens drie andere betogingen gepland, ondermeer door de anarchisten. Tegelijkertijd verzamelen zich echter dit weekeinde duizenden rechts-radicalen in de hoofdstad voor de jaarlijkse viering van de sterfdag van generaal Franco.

Justitie gaat er van uit, dat de moordenaars van Lucrecia Perez behoren tot een rechts-extremistische groep. De voorzitter van de Juntas Españolas liet echter gisteren weten dat er naar de mening van zijn organisatie slechts twee mogelijkheden zijn: de misdaad is “een afrekening binnen het illegalenmilieu” geweest òf zij is uitgevoerd door “huurmoordenaars uit de riolen van de staat” om extreem-rechts in diskrediet te brengen aan de vooravond van de Franco-herdenking. Leden van rechtse jeugdorganisaties hebben de afgelopen dagen in Madrid op grote schaal affiches geplakt en muren beklad met teksten als "Negers-nee', "Immigranten-criminelen' en "Spanjaarden éérst'.

Het Huis van afgevaardigden nam gisteren met algemene stemmen een motie aan waarin afschuw werd uitgesproken over de moord op Lucrecia Perez en waarin de regering werd opgeroepen actie te ondernemen tegen het opkomend racisme. De bevolking is gevraagd donderdag om twaalf uur een minuut stilte in acht te nemen als teken van rouw.