KROKANTE HERFSTSALADE

Deze salade wordt gegeten als tweede gang van de maaltijd na de gnocchi alla Roma (zie Recept van 12 november). Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor vier personen. Twee personen hebben zonder de gnocchi een volledige maaltijd aan deze salade. Geef er dan wat geroosterd warm brood en boter bij.

Benodigd:

7 deciliter kippebouillon (geen blokje)

2 kippebouten

6 stengels bleekselderij, blad verwijderd

4 grote kastanjechampignons, schoongemaakt

60 gram gepelde walnoten, grofgehakt

4 takjes krulpeterselie

5 grote bladeren van een krop eikebladsla, gewassen en drooggeschud

voor de dressing:

1 theelepel Grey Poupon mosterd (extra sterke Dyonmosterd)

zout & versgemalen zwarte peper

1 eetlepel rode wijnazijn

1½ eetlepel walnotenolie

1½ eetlepel room

1½ eetlepel olijfolie extra vergine

2 eetlepels van de gebruikte kippebouillon

Doe de kippebouillon met de kippebouten (velzijde onder) in een hogedrukpan, breng de pan op druk en laat hem vanaf dat moment 15 minuten staan op laag vuur. Draai het vuur uit en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. De bouten garen op deze manier zachtjes door en blijven zodoende mals en smaakrijk. Verwijder het vel, haal het kippevlees van de botjes af en verdeel het in handzame stukjes. Maak een dressing met de aangegeven ingrediënten. Halveer de stengels bleekselderij overlangs en snijd de smalle delen in korte stukjes. Knip de toefjes krulpeterselie direkt onder het blad los van de stelen. Trek de stelen los van de champignons, snijd de stelen overlangs in smalle reepjes en de hoeden in dunne plakjes. Doe alles in een ruime slabak, strooi de walnoten erbij en sprenkel de dressing over de salade. Schep alles om en zorg dat de dressing goed in aanraking komt met de salade. Scheur de eikebladsla in grote onregelmatige stukken en schep deze luchtigjes door de salade. Direkt serveren.

    • Florine Boucher