'Heel Italië op zijn knieën voor Baresi'

ROTTERDAM, 17 NOV. Italië is ervan overtuigd dat de nationale voetbalploeg zich in de WK-kwalificatiewedstrijd van morgenavond tegen Schotland zal herstellen van de zwakke groepsopening op eigen veld tegen Zwitserland (2-2). De directe aanleiding van het toegenomen zelfvertrouwen is Franco Baresi. De vrije verdediger ontbrak tegen de Zwitsers en dat leidde tot een defensieve chaos en twee snelle tegendoelpunten. Kort daarna besloot de speler van AC Milan terug te keren in de nationale ploeg.

Over de achtergrond van Baresi's beslissing bestaat enige onduidelijkheid. Vlak voor het vertrek naar Glasgow ontkende bondscoach Sacchi druk te hebben uitgeoefend op de 33-jarige voetballer, die 63 interlands speelde. Wel onderstreepte de voormalige succes-trainer van AC Milan het belang van de rentree van Baresi. “Hij is nog steeds een van de besten van de wereld. Baresi is het hart van het elftal. Nooit eerder heb ik gewerkt met een speler die mijn opvattingen over voetballen zo goed heeft genterpreteerd. Er is ook geen ander die mijn systeem zo perfect kan uitvoeren.”

Toch gelooft Sacchi er niet in dat Baresi in zijn eentje de defensieve problemen van de Italianen kan oplossen. “Zijn aanwezigheid is belangrijk, maar niet doorslaggevend. Baresi bepaalt niet het verschil tussen winst en verlies. Meer spelers zullen zich nadrukkelijker moeten manifesteren om ons naar het WK te brengen.” Collega Andy Roxburgh van Schotland denkt daar anders over. “De terugkeer van Baresi maakt het voor ons een stuk moeilijker. Hij is de beste organisator ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat heel Italië op z'n knieën heeft gelegen om hem terug te krijgen.”

Ondanks de rentree van Baresi heeft Sacchi ook zorgen in de aanval. Vooral omdat Gianluca Vialli na zijn overstap van Sampdoria naar Juventus de grote vorm mist. De verwachting is dat hij in de aanval zal moeten plaatsmaken voor Signori, die bij Lazio Roma dit seizoen al tien keer scoorde. De man van veertig miljoen, Vialli, maakte in negen competitieduels voor zijn nieuwe club pas twee doelpunten. Maar zelf vindt hij dat geen probleem. “Ik heb nog nooit zo goed gespeeld als dit seizoen. Dat ik minder scoor is geen punt. Spelers als Baggio en Möller maken de doelpunten wel. Mede door het werk dat ik voorin verricht.”

Vialli vormde in zijn hoogtijdagen bij Sampdoria een onnavolgbaar koppel met Mancini, die wel een verklaring heeft voor de terugval van het Italiaanse wonderkind. “Hij”, zegt Mancini, “had nooit bij Sampdoria moeten weggaan. Bij ons voelde hij zich thuis. In Genua kwam hij tot zijn beste prestaties.” Het is geen kritiek, benadrukt de aanvaller. “Hij had helemaal niet weggewild”, zegt Mancini. “Maar Vialli kon niet anders. Door zijn vertrek kwam het geld vrij waarmee de club de andere, jonge, talenten kon vasthouden. Met zijn transfer naar Juventus heeft hij zich opgeofferd voor Sampdoria.”

Morgenavond staat er ook een wedstrijd in de kwalificatiegroep van Nederland op het programma. Engeland en Turkije ontmoeten elkaar in het Wembley-stadion in Londen. De Engelse bondscoach Graham Taylor zal het duo Shearer en Wright in de aanval handhaven. De twee speelden verleden maand voor het eerst samen tegen Norwegen. Het werd toen 1-1. Engeland heeft al zes wedstrijden niet gewonnen.

Tegenstander Turkije heeft in WK-verband geen gelukkige scores behaald op Wembley. De laatste wedstrijd werd daar met 8-0 verloren. De Turken zijn echter niet pessimistisch. Dertien maanden geleden gingen ze in de EK-voorronde in Londen slechts met 1-0 ten onder. Turkije wordt getraind door Sepp Piontek. Hij won in 1983 met Denemarken op Wembley. Het was de laatste keer dat Engeland op de heilige grond werd verslagen. Piontek verwacht dat zijn technisch sterke spitsen het de lange Engelse verdedigers moeilijk kunnen maken. Turkije mist de aanvoerder van Fenerbahce, Ridvan, door een blessure.

Graham Taylor zal waarschijnlijk één wijziging in zijn elftal aanbrengen in vergelijking met de wedstrijd tegen Noorwegen. Palmer vervangt de geblesseerde Batty. (RTR/Reuter)