Grootste actie tegen mafia sinds 1984 leidt tot golf van arrestaties

ROME, 17 NOV. In de grootste actie tegen de mafia sinds 1984 heeft de Italiaanse justitie arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen ruim tweehonderd verdachten, onder wie zeker twee parlementariërs. Tot de verdachten zouden ook mensen behoren die wonen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Aan het einde van de ochtend was nog onduidelijk welke nationaliteit deze verdachten hebben en of zij inderdaad zijn gearresteerd.

De arrestatiegolf is vannacht begonnen in Sicilië en op een aantal plaatsen op het Italiaanse vasteland, waaronder Rome en Noord-Italië. In totaal zijn in Italië 85 mensen gearresteerd. Een tachtigtal anderen zat al gevangen wegens andere vergrijpen. Rond het middaguur meldde de Italiaanse radio dat vijftien verdachten nog voortvluchtig zijn.

De politie-actie vloeit voort uit de verklaringen van twee pentiti, spijtoptanten van de mafia: de 39-jarige Leonardo Messina en de 25-jarige Paolo Severino. Deze hebben de justitie informatie gegeven over mafiabendes in het hart van Sicilië, met name die in Caltanissetta en in Enna.

De mensen die zijn gearresteerd, zijn beschuldigd van misdaden variërend van moord en drugshandel tot corruptie en verkiezingsfraude. Tot de verdachten behoren een voormalige christen-democratische burgemeester van Caltanissetta en een parlementslid van de sociaal-democratische partij. Er zit ook een aantal advocaten en ondernemers bij.

Deze politie-actie is de grootste sinds de verklaringen van mafia-peetvader Tommaso Buscetta in 1984 leidde tot een arrestatiegolf, waarbij in korte tijd honderden mensen zijn aangehouden.

Buscetta heeft gisteren zes uur lang gesproken met de parlementaire anti-mafiacommissie over de banden tussen mafia en politiek. Hij zei dat hij alleen namen zou noemen tegenover rechters, maar merkte in het algemeen op dat politici al jarenlang worden gebruikt door de mafia.

Het was voor het eerst dat Buscetta met niet-rechters over de relatie tussen mafia en politiek sprak. De anti-mafiacommissie had hem om een gesprek verzocht nadat hij tegenover de justitie had verklaard dat de in maart vermoorde christen-democraat Salvo Lima, de rechterhand van ex-premier Giulio Andreotti op Sicilië, de verbinding vormde tussen de Siciliaanse mafia en de nationale politiek in Rome. Buscetta zei dat de mafia zwaar te lijden heeft onder het offensief dat is ingezet na de moord op de anti-mafiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellini, in mei en juli.

    • Marc Leijendekker