Genoegdoening voor Maori's na 150 jaar

WELLINGTON, 17 NOV. De autochtone bewoners van Nieuw Zeeland, de Maori's, krijgen een aandeel van 50 procent in Sealord, het grootste visserijbedrijf van het land. Carter Holt Harvey, de moedermaatschappij van Sealord, heeft besloten een bod van 355 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (330 miljoen gulden) van de Maori-stammen en de investeringsmaatschappij Brierley te aanvaarden. Ook het Deense bedrijf Royal Greenland had belangstelling voor Sealord, dat 25 procent van de Nieuwzeelandse visquota bezit.

De Maori's, die 12 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking uitmaken, zullen de aankoop financieren met een bedrag van 150 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (140 miljoen gulden) dat ze van de regering zullen ontvangen ter compensatie van eerder geschonden Maori-visserijrechten. De regering had visserijquota verkocht op een wijze die niet strookte met het in 1840 overeengekomen verdrag van Waitangi. In dat akkoord tussen de Maori's en de Britse Kroon werd de Maori's onder meer voledig bezit van hun visgronden toegezegd.

Premier Jim Bolger zei dat de aankondiging een geweldige dag voor Nieuw Zeeland betekende. “Deze aankoop kan model staan voor andere overeenkomsten die nodig zijn om resterende grieven tussen de Maori's en de regering uit de weg te ruimen”, aldus Bolger. Een aantal stammen heeft echter geweigerd de visserij overeenkomst met de regering te ondertekenen. Ze willen toekomstige generaties niet verplichten het akkoord als volledige genoegdoening van de grieven onder het Verdrag van Waitangi te aanvaarden. Daardoor is er twijfel gerezen over de status van het visserij-akkoord.

    • Hans van Kregten