Generaal Peru erkent poging tot staatsgreep

LIMA, 17 NOV. Een gepensioneerde Peruaanse generaal heeft in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek toegegeven met een groep militairen gepoogd te hebben president Alberto Fujimori af te zetten om “de grondwettelijke orde te herstellen”.

In het vraaggesprek met het tijdschrift Oiga ontkende generaal Jaime Salinas dat zij Fujimori, die in april van dit jaar het parlement ontbond en zichzelf bekleedde met bijna-dictatoriale macht, wilden vermoorden, zoals deze heeft gezegd.

Eerder is er op gespeculeerd dat een coup-poging door Fujimori in scène was gezet, mogelijk om zijn positie te versterken tijdens de verkiezingen van het komend weekeinde, wanneer Peru een grondwetgevende vergadering kiest. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde geen “eenduidige informatie” over de vermeende couppoging te hebben.

De senator Lourdes Flores, die een oppositielijst aanvoert, zei het verdacht te vinden dat de vermeende samenzweerders gepensioneerde militairen waren, die niet langer legeronderdelen commanderen. De sociaal-democratische senator Jorge Barba noemde Fujimori's versie een “grap”. Het zou volgens hem de eerste keer zijn dat bij een couppoging geen schoten waren gevallen en dat de opstandelingen later niet in een ambassade om asiel vroegen, maar gewoon in hun woningen gearresteerd werden.

Vanuit zijn gevangeniscel vertelde Salinas dat de samenzweerders van plan waren Fujimori te vervangen door Maximo San Roman, Fujimori's voormalige vice-president, die zich na de autogolpe ("zelfcoup') in april van Fujimori distantieerde. Salinas zei tot de coup besloten te hebben omdat voor de komende verkiezingen een frauduleus eindresultaat zou worden voorbereid ten gunste van de regeringskandidaten. Een ander motief zou de lage soldij zijn.

Fujimori zei dit weekeinde voor de televisie over de bekentenissen te beschikken van ten minste vijftien officieren vanaf de rang van kolonel. (Reuter)