Dales ziet nadelen in gekozen burgemeester

DEN HAAG, 17 NOV. Minister Dales (binnenlandse zaken) heeft ernstige bedenkingen tegen invoering van het gekozen burgemeesterschap. Zij is van mening dat een gekozen burgemeester de verhoudingen in het binnenlands bestuur zal verstoren.

In een interview in het jongste nummer van het maandblad Opzij zegt ze: “De lijnen tussen gekozen politici, bestuurlijke functies zoals het burgemeesterschap en de politie vormen samen een ragfijn weefsel. Als je daaruit een draad lostrekt, gaat het net als met een kous of met een tricot hemd, dan komen er ladders in en is het kledingstuk als zodanig niet meer optimaal.”

De discussie over een gekozen burgemeester is actueel geworden nadat de fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer, Brinkman, vorige maand verklaarde dat het CDA niet langer principieel tegenstander is van een gekozen burgemeester. De Partij van de Arbeid, waartoe minister Dales behoort, is al langer voorstander van een gekozen burgemeester. Partijleider Kok zei onlangs dat hij voorstander is van het kiezen van de burgemeester door de gemeenteraad.

Dales waarschuwt in "Opzij' dat een gekozen burgemeester zijn onafhankelijkheid kan verliezen. “Aan een gekozen burgemeester kan door politieke partijen eenzijdig worden getrokken”. Daarnaast meent ze dat de maatschappelijke controle op de politie kleiner wordt omdat een gekozen burgemeester niet het hoofd van de politie kan zijn. “In Duitsland hebben ze daarvoor aparte Polizeipresidenten en die zijn in het algemeen niet zo gefocust op maatschappelijke wederwaardigheden.” Volgens Dales is in de Nederlandse verhoudingen, waarbij de burgemeester het hoofd is van de politie, een aanval op een asielzoekerscentrum zoals enkele maanden geleden in het Duitse Rostock niet mogelijk.