Daimler ziet winst dalen door lagere afzet auto's

ROTTERDAM, 17 NOV. Het Duitse auto- en industrieconcern Daimler-Benz heeft zijn winstprognose voor 1992 aanzienlijk naar beneden bijgesteld. Daimler rekent nu op een netto winst van 1,5 miljard mark, een forse daling ten opzichte van vorig jaar toen netto 1,94 miljard mark werd verdiend.

Daimlers financiële topman Gerhard Liener maakte deze cijfers gisteren bekend nadat invloedrijke Duitse analisten hadden voorspeld dat de winst van Daimler-Benz dit jaar hard zal worden getroffen door de sterk teruglopende autoverkopen. In augustus ging Daimler voor dit jaar nog uit van een nagenoeg gelijkblijvende winst.

De afzet van personenwagens en trucks van Mercedes-Benz, nog steeds het hart en de voornaamste winstmaker van het Daimler-concern, loopt de laatste tijd snel terug. Dasa, de lucht- en ruimtevaartdivisie en binnenkort eigenaar van Fokker, kondigde vorige week al een verlies aan voor '92.

Gerhard Liener verwacht niet dat een opleving van de Amerikaanse economie en een stijging van de dollar volgend jaar voldoende compensatie zullen bieden voor de verslechterde gang van zaken in Duitsland waar Daimler de helft van zijn omzet behaalt. Het concern hoopt dat de autoverkoop zich volgend jaar zal herstellen als gevolg van de lancering van het nieuwe Mercedes-190 model. Voor de vrachtwagendivisie wordt evenwel rekening gehouden met scherp lagere resultaten. Zowel in de personenauto- als de trucksector heeft Mercedes al maatregelen genomen om de produktie te verlagen.

Mercedes wil de komende jaren in totaal circa 20.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dit jaar moeten er daarvan al 12.500 banen zijn geschrapt. Financiële topman Liener verwacht dat de personeelsinkrimping vanaf 1995 per jaar 3 miljard mark aan besparingen oplevert en dat eind volgend jaar daarvan al 1 miljard mark zal zijn bereikt.

Bij Mercedes werkten in april in totaal nog 180.000 mensen; het hele Daimler-concern telt 366.000 werknemers. Daimler-Benz wil een snellere en flexibeler besluitvorming. Alle leidinggevende functies op het hoofdkantoor worden onder de loep genomen.