Brittan ontkent bevoordeling BA

British Airways heeft geen voorkeursbehandeling gekregen van de Europese Commissie (EC) bij de beoordeling van recente overnames door de Britse luchtvaartmaatschappij.

Dat antwoordde een woordvoerder van EG-commissaris Leon Brittan gisteren naar aanleiding van een eerdere schriftelijke beschuldiging van Bernard Attali, president-directeur van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France.

Brittan heeft volgens Attali te snel zijn goedkeuring gegeven aan de overname van de Britse luchtvaartmaatschappij Dan Air door British Airways. Bovendien is Attali verontwaardigd over het feit dat British Airways toestemming lijkt te krijgen voor een deelname in de Franse luchtvaartmaatschappij TAT. Air France moest enkele jaren geleden onder druk van de Europese Commissie een meerderheidsbelang in TAT opgeven.

EG-comissaris Brittan beschouwt de beschuldingen van Attali als “belachelijk”. Volgens zijn woordvoerder zal hij Attali schriftelijk laten weten dat de overname van Dan Air te klein is om onder de bevoegdheden van de Europese Commissie te vallen. De deelneming door British Airways in TAT wordt op dit moment door de Commissie onderzocht, aldus de woordvoerder. Ambtenaren in Brussel denken dat Attali zijn brief in de publiciteit heeft gebracht om de Commissie onder druk te zetten de deelneming in TAT te verbieden en zo British Airways de toegang tot de Franse markt te ontzeggen.