Boutros Ghali voor aanpakken van Rode Khmer

NEW YORK, 17 NOV. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali, heeft de Veiligheidsraad gisteren voorgesteld economische maatregelen te nemen tegen de Rode Khmer om deze Cambodjaanse partij te bewegen alsnog mee te werken aan verdere uitvoering van het VN-vredesplan voor Cambodja.

“De Partij van Democratisch Kampuchea (Rode Khmer) heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat zij haar niet-coöperatieve opstelling in de nabije toekomst niet zal veranderen”, aldus Boutros Ghali in een ontwerptekst aan de Veiligheidsraad. Boutros Ghali reageert hiermee op de bevindingen van de Franse en Indonesische ministers van buitenlandse zaken die op basis van waarnemingen en gesprekken met Cambodjaanse leiders tot de conclusie waren gekomen dat het vredesproces in Cambodja in het slop zit.

De Rode Khmer weigert zijn manschappen te ontwapenen omdat zich nog steeds Vietnamese militairen in het land zouden bevinden. Het tijdelijk VN-bestuur over Cambodja (UNTAC) zegt hiervoor geen enkele aanwijzing te hebben, hetgeen door Boutros Ghali gisteren werd herhaald.

Om de Rode Khmer op andere gedachten te brengen stelt Boutros Ghali voor UNTAC-troepen langs de grens met Thailand te laten patrouilleren om zo de lucratieve handel van de Rode Khmer in hout en edelstenen af te snijden. In tweede instantie zouden tegoeden van de Rode Khmer - die sinds een jaar weer vanuit Phnom Penh mag opereren - kunnen worden bevroren.

Onduidelijk is nog wat de uiterste datum is waarop de Rode Khmer zal moeten instemmen met ontwapening. Volgens sommige diplomaten is dat 31 januari, wanneer de registratie van de kiezers voor de verkiezingen in mei ten einde loopt. Maar Franse functionarissen gaan er van uit dat de Rode Khmer meer tijd zal krijgen en op het laatste moment nog aan de verkiezingen zal mogen deelnemen.

De huidige Cambodjaanse regering heeft vandaag gedreigd de strijd tegen de Rode Khmer te hervatten. Phnom Penh constateert een verhoogde militaire activiteit van de Rode Khmer en zegt daar zeker op te zullen reageren. (AFP, AP, Reuter)