"Akkoord over Hongkong is in gevaar'

LONDEN, 17 NOV. De Chinese vice-premier Zhu Rongji heeft gisteren in Londen gedreigd het Brits-Chinese akkoord over de overdracht van Hongkong, in 1997, op te zeggen als de autoriteiten in de kroonkolonie hun plannen voor “grote politieke veranderingen” niet opgeven. De Britse premier John Major daarentegen heeft de voorstellen voor meer democratie in Hongkong, gelanceerd door gouverneur Chris Patten, juist toegejuicht.

“Wij kunnen het niet laten ons af te vragen of wij nog moeten vasthouden aan de Chinees-Britse Gezamenlijke Verklaring (uit 1984) en of de belangrijke akkoorden die wij hebben bereikt om politiek op een lijn te komen niet in rook dreigen op te gaan”, zei Zhu Rongji in Londen, waar hij op bezoek is aan het hoofd van een grote handeslmissie.

Premier Major, die Zhu niet ontmoette, zei dat de voorstellen over democratische hervormingen geen bedreiging vormen voor China. Hij betuigde zijn warme steun aan Chris Patten, de vroegere voorzitter van de Conservatieve Partij en een persoonlijke vriend. “Niemand kan Hongkong tot 1997 beter met kracht, ervaring en wijsheid leiden dan hij”, aldus Major.

Chris Patten verblijft momenteel eveneens in Londen, waar hij gisteren een gesprek had met minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd. “De voorstellen (van Patten) passen precies in het raamwerk dat in 1984 is overeengekomen”, zei Hurd, die eraan toevoegde dat de gouverneur “natuurlijk” zijn plannen van te voren met Londen had besproken en dat de Britse regering ermee akkoord was gegaan.

Patten riep op de gezamenlijke persconferentie met Hurd op tot kalmte. “Waar Hongkong op uit is, is een kalm, rationeel en constructief debat. Ik hoop dat we daar de komende weken en maanden naar toe kunnen werken”, zei Patten, die zijn oproep aan de Chinezen herhaalde om met eigen voorstellen voor de democratie te komen. (AFP, Reuter)