Verbod op gokkasten die te veel uitkeren

DEN HAAG, 16 NOV. Speelautomaten die te hoge bedragen in één keer uitbetalen, worden op den duur verboden. Gokverslaving is voor minister Andriessen (economische zaken) reden de exploitatie van sommige automaten aan banden te leggen. Aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het kan nog wel een jaar duren voor het tot een daadwerkelijke uitvoering van dit voornemen komt, omdat hiervoor een wijziging van het "speelautomatenbesluit' nodig is.

De minister wil de zogenoemde "piekautomaten' uit de handel krijgen. Dat zijn bijvoorbeeld fruitautomaten die eerst veel geld van de gokkers opsparen om dan in één keer een groot bedrag uit te betalen. Dit werkt gokverslaving in de hand, aldus het ministerie. De regel is dat speelautomaten gemiddeld per uur niet meer dan 50 gulden per uur mogen uitkeren. Maar omdat sprake is van een gemiddelde, wordt daarmee niet voorkomen dat de automaten soms geldsommen van honderden guldens ineens uitkeren.

Het ministerie denkt dat het verbod geleidelijk in de praktijk zal worden gebracht, bijvoorbeeld door de vervanging van verouderde piekautomaten in speelhallen of horecazaken door soortgelijke nieuwe gokkasten te verbieden.

Het aantal speelautomatenhallen is in Nederland sinds 1987 met 12 procent gestegen blijkt uit een enquête, die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vanmiddag bekend heeft gemaakt. Circa 73.000 speelautomaten zijn in Nederland verspreid over 308 hallen en 28.000 andere gebouwen, zoals buurthuizen en sportkantines.