Van Hanegem vindt spelers niet fel genoeg

ROTTERDAM, 16 NOV. De klassieker Feyenoord-Ajax (0-3) van gisteren vond de verliezende trainer Willem van Hanegem geen maatstaf voor de werkelijke krachtverhouding tussen de beide rivalen. “Mijn ploeg was niet in goede doen.” Hij zocht de oorzaak in de veranderde positie van het opgeklauterde Feyenoord in het Nederlandse voetbal. “Als Feyenoord in de afgelopen jaren een puntje pakte tegen Ajax werd dat als pure winst beschouwd. Tegenwoordig wordt er door iedereen weer een gelijkspel of een overwinning van je verwacht. Dat maakt de druk groot. Dat kon je bij een aantal spelers goed zien.”

De grootte van de nederlaag - de eerste van Feyenoord in dit seizoen - vond Van Hanegem niet belangrijk. “Eén-nul of drie-nul, in beide gevallen heb je geen punt. In zo'n slotfase moet je wat proberen.” De kleurrijke trainer uit De Kuip analyseerde zoals altijd nuchter en onbewogen de wedstrijd. Hij toonde pas emotie toen het overlijden van Ernst Happel ter sprake kwam. De vraag of hij de dood van zijn voormalige trainer als erger had ervaren dan de nederlaag tegen Ajax beantwoordde hij met schorre stem bevestigend en vervolgens sprongen de tranen in zijn ogen.

De dood van Happel had men, zo constateerde ook Van Hanegem, door diens ernstige ziekte kunnen zien aankomen. Het duidelijke verlies van Feyenoord tegen Ajax eigenlijk niet. De Amsterdammers hadden juist een paar mindere wedstrijden achter de rug en de Rotterdammers scoorden er in hun laatste weken lustig op los. Bovendien bleken twee belangrijke spelers, Ed de Goey en Gaston Taument die als afgeschreven waren beschouwd, toch ineens inzetbaar tegen Ajax. Aanvaller Taument werd zaterdagmorgen in Zeist in beroep vrijgepleit van de schorsing van vier wedstrijden die de strafcommissie hem had opgelegd naar aanleiding van een overtreding tegen PSV'er Heintze. Alle opgeroepen getuigen benadrukten dat er geen opzet in het spel was geweest en zodoende kon de Hagenaar, vorig jaar de held bij Feyenoord-Ajax, zich 's middags blij en opgelucht bij zijn ploeggenoten in het trainingskamp voegen.

Ook doelman Ed de Goey stond tegen Ajax gewoon in het Feyenoord-elftal. Iedereen had het de afgelopen week over de keepersconfrontatie tussen de dorpsgenoten (Voorhout) en voormalige elftalgenoten (Foreholte), Rob van Dijk (Feyenoord) en Edwin van der Sar (Ajax). Ze werden samen voor tv-camera's gesleept en verschenen in grote verhalen in de kranten. De smeuïge story ging echter niet door. Van der Sar verving gistermiddag Menzo, maar Van Dijk zat gewoon op de reservebank. De Goey bleek fit genoeg. Dat werd gistermorgen om half tien tijdens een training met Pim Doesburg geconstateerd. De Goey liep maandag en dinsdag nog op krukken wegens een tegen Cambuur opgelopen blessure aan de enkel. Er werd een herstelperiode van twee weken voorspeld. Woensdag was er een opmerkelijke verbetering zichtbaar en werkte De Goey vervolgens vier uur per dag met fysiotherapeut Daniëls.

De Goey hield Feyenoord gisteren lang in de strijd. Hij redde in de eerste helft drie keer bij riante mogelijkheden van Pettersson, Bergkamp en Overmars. Daardoor had Feyenoord in de 52ste minuut tegen de verhouding zelfs op voorsprong kunnen komen. Taument miste echter de beste kans van zijn team door alleen voor Van der Sar niet te scoren. Acht minuten later viel aan de andere kant eindelijk de goal voor Ajax. Jonk speelde Bergkamp aan die via de benen van De Goey de paal raakte waarna Davids de rebound inschoot. Feyenoord dacht aan buitenspel, maar had ongelijk. Ook trainer Van Hanegem vond dat zijn spelers de fout bij zichzelf moesten zoeken. “Iemand moest het sein geven om naar voren te stappen. Dat gebeurde niet. Dus bleven ze allemaal staan.”

De trainer was bepaald niet mild in zijn kritiek op zijn eigen ploeg. Hij vond Feyenoord niet fel en attent genoeg. “Dat kon ik goed zien als De Goey de bal had. Normaal bieden twee, drie spelers zich dan aan. Nu niet. In de rust heb ik Scholten gevraagd hoe hij nou een kopduel van die kleine Davids kan verliezen.” Bijna iedereen kreeg er van langs van Van Hanegem. Hij vond dat Vink bij Ajax een cruciale rol had en dat Rob Witschge, de zwakste Feyenoorder, daar als diens persoonlijke tegenstander slecht op had gereageerd. Volgens Van Hanegem speelde alleen Blinker “een goede eerste helft”, deden Bosz en De Wolf “het niet onaardig” en was hij het meest tevreden over De Goey.

Bij Feyenoord stond Henk Fräser opgesteld als centrumspits. Topscorer Kiprich was afgelopen donderdag met een dikke enkel van een interland met Hongarije teruggekeerd. Fräser kreeg de voorkeur boven Mike Obiku. Van Hanegem: “Hij heeft meer loopvermogen en meer inzicht dan Mike.” Fräser moest op die positie Blind en Jonk afstoppen. Hij speelt zelf niet graag zo ver naar voren. Toch bewees hij in een paar acties wel degelijk gevaarlijk te kunnen zijn. In de beginfase voorkwam Blind in een uiterste poging dat Fräser alleen voor Van der Sar kon verschijnen. Al snel in de wedstrijd liet de Feyenoorder zich echter steeds ver terugzakken.

Na de 0-1 kwam er bij Feyenoord alsnog een echte centrumspits, Obiku, in. Van Hanegem en en collega Geert Meijer haalden laatste man John Metgod in de 67ste minuut naar de kant. De aanvoerder vond dat zichtbaar niet leuk. Hij begreep niet dat juist hij voor vervanging in aanmerking kwam. “Metgod zat er af en toe naast”, verklaarde Van Hanegem. Feyenoord nam risico door verder zonder vrije verdediger te spelen. De wissel leverde niet het beoogde succes op. Eén keer was Feyenoord dicht bij de gelijkmaker toen Obiku een verre ingooi van De Wolf net over het doel kopte. Ajax scoorde nog wel twee keer. Pettersson en Overmars maakten dankbaar gebruik van de ontstane ruimte.

Van Hanegem ervoer het niet als een nadeel dat hij bijna de hele afgelopen week absent was geweest in De Kuip. Alleen de dag voor de wedstrijd trainde hij met de selectie. Uitgerekend in de voorbereidingsperiode voor Feyenoord-Ajax hadden Van Hanegem en Meijer zich voor de trainerscursus op KNVB-centrum in Zeist moeten melden. “Maar dat maakt toch niets uit, joh.” Van Hanegem vond het zelfs prettig dat Wim Jansen, afgelopen seizoen de trainer en nu weer technisch directeur, weer eens voor de groep stond.

Complimenten van Van Hanegem voor winnaar Ajax bleven na afloop uit. “Of ik vind dat Ajax goed heeft gespeeld? Dat is niet interessant. Ik bemoei me niet met de tegenstander. Ik kan alleen zeggen dat wij het Ajax niet bijzonder moeilijk hebben gemaakt.”

    • Hans Klippus