Senator VS vraagt hulp voor Jeltsin

NEW YORK, 16 NOV. De invloedrijke Amerikaanse senator Sam Nunn heeft gisteren het Westen opgeroepen meer hulp te bieden aan de Russische regering van president Jeltsin omdat diens democratische experiment anders een kort leven beschoren zal zijn. “Hij (Jeltsin) wordt nu werkelijk bedreigd, en ik denk eerlijk gezegd dat het Westen door de geschiedenis slaapwandelt”, aldus Nunn.

De Democraat Nunn is voorzitter van de Senaatscommissie voor de strijdkrachten, en zijn naam wordt wel genoemd voor de functie van minister van defensie of van buitenlandse zaken onder de komende president Clinton.

In een vraaggesprek meet de televisiemaatschappij CBS zei Nunn dat het gevaar voor Jeltsins regering komt van de kant van “het industriële complex en van diegenen die hun banen zien verdwijnen” wegens de besnoeiingen in de militaire uitgaven in de afgelopen paar jaar. Daarbij wees hij erop dat het Westen “meer hulp gaf aan Gorbatsjovs communistische regime dan we hebben gedaan aan Jeltsins democratische regime”. (Reuter)