Rust keert terug langs grens Israel en Libanon na week van spanning

NAHARYAH, 16 NOV. De rust langs de Israelisch-Libanese grens is na een week van grote spanning teruggekeerd. Israelische toeristen laten zich weer aan de grenspost Rosh Hanikrah zien en de hotels in Naharyah waren het afgelopen weekeinde volgeboekt. Vorige week vuurde de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah nog tientallen katjoesjaraketten af in de richting van deze badplaats aan de Middellandse Zee.

Volgens het persbureau Reuter is er sprake van het terughalen van zwaar Israelische geschut uit de door Israel gecontroleerde "veiligheidszone' in Zuid-Libanon. Israelische militaire kringen weigeren hierop commentaar te leveren.

Premier Rabin zei zaterdag in een radio-vraaggesprek dat de Hezbollah-raketaanvallen op Israel volgden op een luchtaanval door Israelische vliegtuigen op een Hezbollah-basis in de Beka'a-vallei in Oost-Libanon. Met deze uitspraak leek hij medeverantwoordelijkheid op zich te nemen voor de escalatie van de spanning langs de Israelisch-Libanese grens. Min of meer gelijktijdig verklaarde sjeik Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, tegenover het Libanese blad Al-Safir dat zijn organisatie in principe tegen het bestoken van Israel met katjoesja-raketten is.

Hij legde de zware raketaanvallen op Noord-Israel uit als een antwoord op Israelische lucht- en artillerieaanvallen “tegen onze heilige strijders”.

“Zolang onze mensen het uitgillen van de pijn en hun huizen moeten verlaten om aan Israelische bombardementen te ontsnappen is er geen enkele reden waarom Israeliërs niet in schuilkelders zouden leven”, zei hij.

Tot de jongste raketaanvallen beperkte de Hezbollah-activiteit zich voornamelijk tot operaties tegen Israelische doelen in de "veiligheidszone'. Hezbollah strijdt voor de bevrijding van Libanees grondgebied, hoewel het de laatste tijd in Israel is opgevallen dat deze door Iran geoefende en gefinancierde organisatie ook de “bevrijding van Jeruzalem” in haar vaandel heeft geschreven.

Rabin omschreef Hezbollah het afgelopen weekeinde als de gevaarlijkste organisatie in Libanon, waartegen Israel 365 dagen per jaar paraat moet zijn. In een vraaggesprek met The Washington Post zei Rabin gisteren dat de Syrische president Hafez al-Assad het vredesproces hindert en niets heeft gedaan om een eind te maken aan de Hezbollah-activiteit tegen Israel en de "veiligheidszone'. Israelische Libanon-specialisten zijn van oordeel dat Syrië wegens zijn betrekkingen met Iran bijzonder omzichtig met Hezbollah in de door Syrië beheerste Beka'a-vallei omspringt.

    • Salomon Bouman