Reorganisatie AID kost 40 werkplekken

DEN HAAG, 16 NOV. Bij de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij moeten ruim veertig van de circa 610 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat blijkt uit een voorlopig reorganisatieplan van de directie van de AID, zo heeft AID-directeur drs. F. Venema vanmiddag bevestigd.

Het voorlopig plan van de directie staat volgens Venema voor “meer mensen in het veld en minder mensen op het hoofdkantoor; voor minder bureaucratie en kortere bestuurslijnen.” Zo wordt er, als de plannen doorgaan, een bestuurslaag (die van inspecteur-coördinator) tussenuit gehaald.”

Venema, van het organisatie-adviesbureau Berenschot, is als interimmanager belast met de reorganisatie van de dienst. De AID heeft de laatste jaren kritiek gekregen op het eigen functioneren. Niet alleen zou de dienst te bureaucratisch zijn en te autoritair worden geleid, ook zouden eigen ambtenaren op last van de directie zijn geïntimideerd en volgens een enkeling zelfs afgeluisterd.

De Dienstencommissie van de AID heeft “overwegend positief” gereageerd op het voorlopige plan van de directie “dat uitnodigt om met zijn allen de schouders er onder te zetten ten einde te komen tot een weer goed functionerende dienst (...)”

Onlangs adviseerde de commissie-Oomen dat de AID beter zou kunnen fuseren met de Economische Controledienst van het ministerie van economische zaken. Het voorlopig plan van de directie houdt ernstig rekening met een fusie.