Politiemacht ingezet tegen neo-nazi's

BONN, 16 NOV. Een politiemacht van 1500 man heeft gisteren bij een groot soldatenkerkhof in het Brandenburgse plaatsje Halbe een demonstratie van enkele honderden rechtsradicalen en een tegenbetoging van linkse Autonomen verhinderd. De politie had helicopters ingezet en onderschepte de betogers al ver voor het kerkhof, dat 40 kilometer ten zuiden van Berlijn ligt, aan de autoweg uit Cottbus (waarop spijkerkussens waren neergelegd om doorbraken te voorkomen), zij verrichtte 24 arrestaties.

Oorspronkelijk hadden zo'n 2.000 rechtsradicalen gisteren, op de jaarlijkse zogenoemde "Volkstrauertag', willen deelnemen aan de verboden demonstratie op het kerkhof. Daar liggen duizenden SS'ers en Wehrmacht-soldaten begraven die zijn gesneuveld in een van de laatste grote slagen rondom Berlijn van de Tweede Wereldoorlog. Een geplande linkse demonstratie bij het vroegere concentratiekamp Sachsenhausen ging wegens gebrek aan deelnemers niet door.

De officiële jaarlijkse herdenkingsplechtigheid werd gisteren voor de eerste keer in Berlijn gevierd. Daar spraken onder meer bondspresident Richard von Weizsäcker en de Poolse ambassadeur in Wenen, Bartoszewski. De laatste, drager van de vredesprijs van de Duitse boekhandel, vroeg om actief verzet tegen de vreemdelingenhaat én tegen onverschilligheid daarover. In Bonn herhaalden de ministers Rudolf Seiters (binnenlandse zaken) en Sabine Leutheusser (justitie) zondag dat het politie-optreden tegen rechtsextremisten zal worden verscherpt.