Politiebonden tegen plan van Rotterdams vervoersbedrijf

ROTTERDAM, 16 NOV. De politiebonden ACP en NPB zijn tegen het voorstel van het Rotterdamse openbaar-vervoersbedrijf, de RET, om controleurs bij de politie onder te brengen. Woordvoerster C. Bonekamp van de NPB noemt het idee van de RET begrijpelijk, maar ziet niets in de uitvoering van de plannen. “Wanneer dat gebeurt, zou je bijvoorbeeld ook suppoosten van stadions of kaartjescontroleurs in bioscopen bij de politie moeten onderbrengen.” Ook Blijleven van de ACP vreest een sneeuwbal-effect.

De RET-directie opperde het idee afgelopen vrijdag, om een doorbraak te forceren in de discussie over maatregelen voor meer veiligheid voor de controleurs. Nadat op 5 november een controleur in Rotterdam werd neergestoken, dreigden de RET-controleurs met een staking indien er niet snel maatregelen getroffen zouden worden. Met het plan wist de directie een staking te voorkomen.

De controleurs eisten onder meer zo snel mogelijk over wapenstokken en handboeien te kunnen beschikken. Minister Hirsch Ballin (justitie) heeft al gezegd tegen het gebruik van een wapenstok door controleurs te zijn. Over het gebruik van handboeien voert de RET nog overleg met de burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie van Rotterdam.

Met het onderbrengen van de controleurs bij de politie hoopt de RET die discussies te omzeilen en de controleurs sneller over handboeien en wapenstok te laten beschikken. De NPB zet vraagtekens bij het gebruik van wapens door controleurs. “Die geven absoluut geen waarborg voor veiligheid”, zegt de woordvoerster. Ook al zouden de controleurs bij de politie ondergebracht worden, dan nog zou het volgens Bonekamp lang duren voordat zij over wapens kunnen beschikken. Daar gaat een lange opleiding aan vooraf, waar de toekomstige politie-beambten leren om met praten geweld te voorkomen.

M. Blijleven, voorzitter van de ACP, plaatst nog een kanttekening: “De differentiatie gaat wel erg ver wanneer je politie-beambten krijgt die kaartjes moeten controleren. En dat terwijl we binnen het politie-apparaat net bezig zijn met een reorganisatie om wat meer duidelijkheid te krijgen.”