Oplage landelijke dagbladen blijft op gelijk niveau

ROTTERDAM, 16 NOV. De betaalde oplage van de Nederlandse dagbladen heeft zich het afgelopen jaar gestabiliseerd. De oplage van de landelijke dagbladen is licht gestegen, die van de regionale kranten liep iets terug.

De grootste winst boekte NRC Handelsblad, waarvan de betaalde oplage met 3,6 procent steeg tot 250.500 exemplaren.

Dit blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor Courantenpubliciteit (Cebuco) van de Nederlandse Dagbladpers, die vanmorgen zijn bekendgemaakt. De totale betaalde oplage van de Nederlandse dagbladen (abonnementen en losse verkoop, inclusief buitenland) bedraagt 4.628.610 stuks. Dit cijfer is gebaseerd op het gemiddelde abonnementenbestand in september 1992, samen met de gemiddelde losse verkoop van juli 1991 tot juli 1992.

Van de landelijke dagbladen laten ook de Volkskrant en De Telegraaf groei zien. Die bij de Volkskrant bedroeg één procent, tegenover 2,2 procent een jaar eerder. De oplage van de Telegraaf, die eerder met stagnatie kampte, steeg met 0,6 procent. Ook Het Parool is erin geslaagd lichte groei te boeken. De oplage steeg het afgelopen jaar met 0,2 procent. De oplage van Trouw stabiliseerde zich. Het Algemeen Dagblad leed als enige van de landelijke dagbladen een verlies; zijn oplage daalde ruim twee procent.

Binnen de totale oplage van de Nederlandse dagbladen heeft zich het afgelopen jaar een verschuiving voor gedaan ten gunste van abonnementen. Het aantal abonnementhouders steeg met ongeveer 24.000, de oplage in de losse verkoop daalde met een zelfde aantal. De landelijke dagbladen verspreiden 81 procent van hun oplage via abonnementen, de regionale dagbladen 94 procent.

De oplage van de regionale dagbladen laat grotere verschuivingen zien, maar die zijn in de meeste gevallen het resultaat van fusies. De identiteitsgebonden landelijke dagbladen Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad hebben ook dit jaar de oplage met enige honderden exemplaren zien stijgen naar respectievelijk 53.558 en 26.509 exemplaren.

Ook een aantal kleine regionale dagbladen heeft volgens Cebuco de oplage zien stijgen. Het Groninger Dagblad en de Drentse Courant hebben de overgang naar ochtendblad beloond gezien met een groei van ruim drie procent naar 67.113 exemplaren. Het Brabants Nieuwsblad groeide opnieuw ruim één procent naar 53.052 dagbladen. De Haagsche Courant en Het Binnenhof van uitgeverij Sijthoff zagen de oplage met bijna vijf procent dalen van 168.391 naar 160.652 exemplaren.