Novib slaat terug met taart

De Novib, een van de vier medefinancieringsorganisatie in de ontwikkelingshulp kwam vandaag met een taart naar het Binnenhof. Daarop waren in chocoladecijfers bedragen gespoten die Nederland uitgeeft aan het buitenland. Daarover debatteren premier Lubbers en minister Kok vandaag met de Tweede Kamer. Directeur Max van den Berg kwam met de taart, omdat “er niet langer van Ontwikkelingssamenwerking gesnoept mag worden”.

De vier Nederlandse medefinancieringsorganisaties, die tezamen bijna 400 miljoen gulden uitgeven, voornamelijk afkomstig uit de kas van Ontwikkelingssamenwerking, zijn bezorgd over de aantasting van het budget. Maar Nederland is een van de laatste landen van de wereld, die zich ruim houdt aan de internationale norm voor ontwikkelingshulp, dus met dat snoepen valt het nogal mee.

Onlangs hebben de medefinancieringsorganisaties te horen gekregen dat zij zich meer zorgen over hun eigen functioneren zouden moeten maken. Te vaak werken zij langs elkaar heen en is er te weinig controle op het werk en de uitgaven van hun partners in de Derde Wereld. Een koekje van eigen deeg smaakt kennelijk minder goed dan een taart van de banketbakker. (WN)

    • Ward op den Brouw
    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Rob Meines