Klacht Air France bij Europese Commissie over BA

Bernard Attali, president-directeur van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France, heeft een protest ingediend bij de Europese Commissie (EC) tegen de vermeende voorkeursbehandeling die British Airways (BA) zou hebben genoten bij recente overnames.

De topman van de Franse staatsmaatschappij wijst in zijn kritiek, die hij per brief kenbaar maakte, met name op de rol van de Britse EG-commissionaris Leon Brittan die verantwoordelijk is voor de naleving van de mededingingswetgeving. Air France stoort zich aan het gemak waarmee Brittan zijn goedkeuring heeft gegeven aan de overname van BA van het Britse Dan Air en de deelneming van de Britse maatschappij in het Franse TAT. Deze regionale Franse luchtvaartmaatschappij vormt een directe concurrent voor Air France op de thuismarkt. BA krijgt vanaf 1997 volledige controle over TAT. Twee jaar geleden moest Air France van de EC haar deelneming in TAT opgeven omdat de combinatie een monopoliepositie op de Franse thuismarkt zou innemen.

Attali maakte bekend dat de Franse maatschappij op dit moment overweegt wettelijk bezwaar aan te tekenen tegen de recente overnames en deelnemingen van BA.

Air France lijdt op dit moment zware verliezen. Vorige week werd bekend dat de maatschappij verwacht over dit jaar een verlies te lijden van circa een miljard gulden. Dat zou ruim vier maal zoveel zijn als het verlies van 685 miljoen franc dat over 1991 werd geleden.