Karikaturen als graadmeter

Karikaturen kunnen een bijzondere graadmeter zijn voor de populariteit van politici. Dat bleek dit weekeinde in het perscentrum Nieuwspoort, dat wegens verhuizing een sluitingsfeest hield. Behalve delen van de inboedel gingen er spotprenten onder de hamer.

Van de karikaturen in het grote-neuzen-genre, allen van oud-politici, bracht die van Den Uyl met 810 gulden het meest op. Journalist Max de Bok (De Gelderlander) aan het Binnenhof, verwierf het stuk na een wedloop met Telegraaf-journalist Kees Lunshof. Een Van Agt leverde aanzienlijk minder op: 260 gulden. Oud-senator Van Riel bracht ƒ 400 op, Luns ƒ 350, Duisenberg ging weg voor ƒ 185, Van der Stoel voor ƒ 150.

Bij de aquarel-karikaturen van ministers uit de huidige regeerperiode ging PvdA-partijleider Kok, voor de hoogste prijs van de hand; FNV-voorzitter Johan Stekelenburg betaalde er 625 gulden voor. Voorlichters doken diep in de portemonnee voor prenten van hun eigen bewindslieden. Op die manier bleven Ritzen (ƒ 500) en Alders (ƒ 150) in eigen huis. Braks kwam via een voorlichter terug op Landbouw (ƒ 225).

De voorzitter van de buitenlandse persvereniging, Helmut Hetzel van Die Welt, schafte voor 425 gulden Lubbers aan. De overige bewindslieden gingen van hoog naar laag voor de volgende prijzen weg: Dales (425), d'Ancona (300), Ter Beek (250), De Vries (230, Stekelenburg haakte bij ƒ 100 af), Van den Broek (180), Pronk (140), Hirsch Ballin (125), Bukman (125) en Andriessen (50). Lunshof voorkwam dat de aquarel van Maij-Weggen (350) in handen kwam van een bieder die er wel een paar honderd gulden voor over had om het werkstuk te verbranden. (WodB)

    • Ward op den Brouw
    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Rob Meines