Jonge immigranten slaags met politie na omstreden vrijspraak

PARIJS, 16 NOV. In Reims hebben zich de afgelopen drie avonden botsingen voorgedaan tussen de politie en jonge Noordafrikaanse immigranten die eisen dat een bakkersvrouw alsnog wordt gestraft voor het doodschieten van een 18-jarige Frans-Algerijnse jongen. De vrouw die zich beriep op zelfverdediging, werd vrijdag door de jury van het Hof van Assisen vrijgesproken.

De vrouw doodde de 18-jarige Ali Rafa met een pistoolschot nadat de bakker, een oom met wie ze samenleefde, in hun winkel slaags was geraakt met enkele "beurs', kinderen van Noordafrikaanse immigranten. Deze jongens hadden al enige malen croissants gestolen. Er ontstond ruzie, waarbij de winkeldeur werd vernield en chaos ontstond. De vrouw wilde, naar ze zei, haar man beschermen. De kogel die ze in het wilde weg afvuurde, doodde Ali Rafa die bij de deur stond. De moeder van de jongen kreeg, nadat ze was ingelicht, een beroerte en verkeert nog steeds in coma.

De officier van justitie eiste vier jaar gevangenisstraf wegens doodslag. In zijn requisitoir waarschuwde hij de juryleden dat vrijspraak “opgevat zal worden als een vergunning om te doden, om wat voor reden dan ook”. “Dat zou onze stad verdelen met aan de ene kant zij die croissants hebben gestolen en daarvoor veroordeeld zijn, en aan de andere kant zij die een man heeft gedood en vrijuit gaat”, aldus de officier. De jury besloot niettemin na twee uur beraad tot vrijspraak.

Het vonnis wekte grote verontwaardiging in de Algerijnse gemeenschap, die grotendeels bestaat uit zogenoemde harki's, Algerijnen die na de Algerijnse oorlog voor de Franse nationaliteit kozen. “Als we geen Fransen of menselijke wezens zijn, moeten we maar als delinqunten optreden”, riepen jonge demonstranten. Tegen het vonnis is geen beroep mogelijk, maar de officier van justitie heeft aangekondigd dat het Hof van Cassatie om vernietiging van het vonnis zal vragen.