Hulp op weg naar schip vol Somaliërs

DUBAI, 16 NOV. Een Frans oorlogsschip is vanuit Djibouti met noodvoorraden onderweg naar een vrachtschip dat naar schatting 3.000 Somalische vluchtelingen aan boord heeft en nauwelijks voedsel en water. Het vrachtschip, de Samaa-1, is vanochtend voor de Jemenitische kust gearriveerd. Volgens een medewerker van de Verenigde Naties in Jemen is een onbekend aantal vluchtelingen op het volgepakte, 1.600 ton metende schip al overleden.

De eigenaars van het schip, het in Dubai gevestigde Samaa Asia Shipping, meldden dat de Samaa-1 in de Somalische haven Marca door ongeveer 14 gewapende mannen was gekaapt. Zegslieden van de maatschappij voegde eraan toe dat de kapers elke vluchteling 150 dollar hadden gevraagd voor de overtocht naar Jemen.

Het schip in mei was gechartered door een Abdi Abdul Wahab Haj Mohammad om voedsel naar Somalië over te brengen. Hij wilde het ook gebruiken voor passagiersvervoer, “maar wij zeiden nee, omdat het een vrachtschip is”, aldus een woordvoerder van de maatschappij. Vervolgens was de Samaa-1 gekaapt nadat het schip in de haven van Marca was aangekomen.

VN-functionarissen in het Jemenitische Sana'a maken zich zorgen dat de vluchtelingen zo wanhopig zijn dat ze overboord springen wanneer ze het Franse oorlogsschip zien naderen. In juni verdronken ongeveer 100 Somalische vluchtelingen die overboord waren gesprongen nadat de Jemenitische autoriteiten hun schip toegang hadden geweigerd. De Jemenitische politiek is nu vluchtelingen te accepteren mits de VN voor hen zorgen. Jemen heeft inmiddels ruim 60.000 Somalische vluchtelingen opgenomen. (Reuter, AP)