Grote aanslagen in Londen bij toeval verijdeld

LONDEN, 16 NOV. Voor de tweede maal binnen 48 uur is gisteren een potentieel vernietigende bomaanslag van de IRA op een "prestigeproject' in Londen bij toeval door de politie voorkomen.

Nadat vrijdagnacht een vrachtwagen werd aangehouden, die naar de overtuiging van de politie bestemd was als rijdende bom onder de traditionele Lord Mayor's Parade door Londen, wist Scotland Yard gisteravond te voorkomen dat een soortgelijk geprepareerd voertuig explodeerde voor de ingang van Canary Wharf, Londens hoogste wolkenkrabber in de Docklands. Beide voorvallen bewijzen dat de IRA er vast op uit is nog vóór Kerstmis in het hart van Groot Brittannië “a spectacular” - een grote ontwrichtende aanslag - uit te voeren.

Vertegenwoordigers van de Britse en van de Ierse regering bespreken vandaag met elkaar hoe een intensivering van de terreur in Noord-Ierland een halt kan worden toegeroepen, nadat vertegenwoordigers van de Ulster Freedom Fighters (UFF) zaterdagmiddag in een katholieke wijk in Belfast een aanslag pleegden op een bookmakers-kantoortje. Daarbij werden drie mensen gedood en twaalf gewond.

De toevallig voortijdig ontdekte rijdende bommen in Londen geven nieuw gewicht aan een formele waarschuwing van de hoofdcommissaris van de RUC in Belfast, Sir Hugh Annesley, die begin deze maand zei dat de IRA erop uit was in Londen zelf een grote aanslag te plegen. Een serie van veertien kleinere bomexplosies in de hoofdstad, in de maand oktober, was al in heftigheid opgelopen toen eerst een bom ontplofte in een café achter Trafalgar Square en later een taxichauffeur gedwongen werd zijn auto met een bom tot de ingang van Downing Street te rijden.

Een routine-contrôle van twee ongewapende politieagenten, vrijdagnacht, op een grote blauwe Volvo-vrachtwagen, leidde tot de aanhouding van één van de twee inzittenden. Toen de anti-terreur-brijgade van Scotland Yard de auto onderzocht, bleek die een bom van een ton te omvatten, waarvoor het ontstekingsmechanisme elders in de auto werd aangetroffen. De politie is ervan overtuigd dat het doelwit de jaarlijkse optocht van de burgemeester van de City of London door het oostelijk deel van de stad betrof. Prinses Anne, de dochter van koningin Elizabeth en prins Philip, reed dit keer mee in de koets van de burgemeester.

Gisteravond raakten beveiligingsbeambten voor Canary Wharf achterdochtig toen een vrachtwagen geparkeerd werd voor een ingang van het gebouw, pal onder de Docklands Light Railway. Toen zij de inzittenden aanhielden, bedreigden die de veiligheidsmensen met een vuurwapen. De twee verdachten vluchtten ontsnapten in een kleiner busje, dat later elders in Londen werd gevonden. De vrachtwagen bevatte opnieuw een grote bom, het busje was eveneens geladen met explosieven. In dit geval heeft de politie geen spoor van de daders.

De bom bij Canary Wharf betekende dat de omgeving ontruimd moest worden. Dit ging ten koste van de drukactiviteiten van de Daily Telegraph, de krant die wel als het huisorgaan van de Conservatieve Partij wordt omschreven. Om de IRA niet de genoegdoening te geven dat zij een hele editie had stilgelegd, komt de krant vandaag toch uit, zij het met een aantal blanco pagina's.