G. Mortier waarschuwde voor tekort bij de Opera

BRUSSEL, AMSTERDAM, 16 NOV. Gerard Mortier, tot 1 januari van dit jaar tien jaar lang de intendant van de Brusselse Nationale Opera, ontkent de hoofdschuldige te zijn voor het tekort van meer dan twintig miljoen gulden dat bij de opera is geconstateerd.

Tijdens een persconferentie zaterdag in Brussel zei hij dat er op zijn hoogst een gedeelde verantwoordelijkheid is omdat hij zijn financiële beleid altijd voerde in samenspraak met de Raad van Beheer. Ook stelde hij de Belgische overheden bijtijds in kennis van de dreigende tekorten. Volgens Mortier, die nu leider is van de Salzburger Festspiele, draagt de gemeente Brussel een gedeelte van de schuld, doordat de laatste vier jaar de subsidies niet werden uitbetaald. Verder heeft het ontbroken aan een goede budgetcontrole.

Mortier stelde dat hij in Brussel heeft geïnvesteerd in een door hem achtergelaten kapitaal van twintig wereldbefaamde voorstellingen, die niet alleen in Brussel maar ook elders nog vaak kunnen worden opgevoerd. Dat geldt bij voorbeeld voor de produktie van Mozarts Die Zauberflöte die, net als Wagners Der Ring des Nibelungen meer kostte dan begroot. Oplossingen voor het tekort zag Mortier ook in het van de Opera losmaken van de dansgroep Rosas van Anne Teresa de Keersmaeker en een andere opzet van het Belgische orkestenbestel.

Maar volgens Mortier is er vooral een politiek probleem: de Waalse deelregering wil af van de Brusselse opera als Nationale Opera en die een regionale status geven. Mortier wil de Belgische nationale kunstinstellingen het liefst laten functioneren als de culturele basis van Brussel als Europese hoofdstad.

Gerard Mortier was het afgelopen weekeinde in Amsterdam om definitieve afspraken te maken met de Nederlandse Opera over een gastoptreden op de Salzburger Festspiele in de zomer van 1996 met een produktie van Moses und Aron van Arnold Schönberg in de regie van Peter Stein. De produktie, die wordt begeleid door het Koninklijk Concertgebouworkest en wordt gedirigeerd door Pierre Boulez, zal in Amsterdam de opening zijn van het operaseizoen 1995-'96.