Foto: SARAJEVO - Naar schatting 1.500 inwoners ...

Foto: SARAJEVO - Naar schatting 1.500 inwoners van Sarajevo zijn gisteren per bus uit hun zwaar beschadigde stad vertrokken, toen een algeheel staakt-het-vuren voor het eerst sinds maanden daar de kans toe bood.

Ongeveer 600 Serviërs, voor het grootste deel vrouwen en kinderen, namen huilend afscheid van hun vaders en echtgenoten voor ze werden vervoerd naar de door Serviërs gecontroleerde voorstad Lukavica. Zo'n 900 Kroaten, voor het grootste deel voormalige inwoners van de verwoeste voorstad Stup, vertrokken later in dezelfde bussen naar de 25 kilometer ten westen gelegen stad Kiseljak, die onder Kroatisch gezag staat. In tegenstelling tot de gecompliceerde onderhandelingen die vantevoren werden gevoerd, verliep de uittocht voorspoedig. Afgelopen woensdag werd het vertrek van de Serviërs uit Sarajevo uitgesteld toen een buschauffeur gewond raaktedoor een granaat. Meer dan 700 gevangenen van het Servische concentratiekmap Manjaca in Bosnië-Herzegovina zijn zaterdag vrijgelaten en vervoerd naar de Kroatische stad Karlovac. De uitgeputte mannen zijn allemaal ouder dan 55 jaar of jonger dan 18. Hoewel door sommige landen is toegezegd de mannen op te nemen, verblijven nog steeds heel veel ex-gevangen op Kroatisch gebied. Zolang zij niet kunnen vertrekken lopen vele duizenden andere gevangenen in Servische kampen groot gevaar, zo meldde een woordvoerder van het Rode Kruis gisteren. Ondanks een sinds enkele dagen afgekondigd algeheel staakt-het-vuren zijn er dit weekend verschillende gevechten gemeld, zowel uit gebieden onder Servische als onder Kroatische controle in Bosnië-Herzegovina. Volgens de Bosnische radio vonden de ergste gevechten plaats in de moslim-enclave Srebenica. Drie burgers zouden hier zondag zijn omgekomen en elf gewond. (Reuter, AFP, AP)