Ex-communisten Litouwen behalen een meerderheid

VILNIUS, 16 NOV. In de tweede ronde van de eerste vrije verkiezingen sinds de Litouwse onafhankelijkheid hebben de inwoners van de Baltische staat ondubbelzinnig gekozen voor de voormalige communisten en tegen de hervomingen van president Landsbergis.

Volgens de eerste voorspellingen krijgt de ex-communistische Democratische Arbeiders Partij (DLP) naar schatting 80 van 141 parlementszetels. Een door de nationalistische partij Sajudis gedomineerde lijstverbinding van president Landsbergis kreeg naar schatting 40 zetels. De officiële uitslag van de verkiezingen, die verspreid over drie weken in twee ronden zijn gehouden, wordt in de loop van vandaag verwacht. Met de - verwachte - uitslag heeft de DLP onder leiding van Algirdas Brazauskas een meerderheid in het parlement gekregen en kan zelf een regering vormen. Sinds de Litouwse onafhankelijkheid van vorig jaar september heeft Brazauskas de economische hervormingen van Landsbergis sterk bekritiseerd, die geleid hebben tot gestegen kosten voor levensonderhoud. Aangenomen wordt dat Landsbergis zijn voorzitterschap van het parlement zal moeten opgeven. (Reuter, AFP)