Deel oude stadhuis opnieuw gekraakt

AMSTERDAM, 16 NOV. Jongeren hebben gisteravond voor de tweede maal binnen drie weken drie panden van het vroegere stadhuis in de Amsterdamse binnenstad gekraakt.

De politie trad op tegen sympathiserende omstanders buiten de panden, maar liet de krakers binnen ongemoeid. Er werden enkele arrestaties verricht. Een actievoerder belandde met hoofdletsel in het ziekenhuis. Tot ontruiming werd gisteravond niet overgegaan wegens de gevaarlijke bouwsituatie en het ontbreken van licht, aldus een woordvoerder van de politie.

Vanochtend diende voor de rechtbank in Amsterdam een kort geding, waarin de krakers de ontruiming aanvochten die tweeëneenhalve week geleden plaats had. Volgens de actievoerders zijn de panden, die toebehoren aan de eigenaar van het hotel The Grand, niet in gebruik en is er geen sprake van huisvredebreuk. Van de voorgenomen verbouwing van de panden zou al jarenlang niets terecht komen.

Volgens een woordvoerder van The Grand is dit laatste niet het geval. Rond mei volgend jaar moeten in de panden een aantal luxe-appartementen zijn gevestigd, geschikt voor gasten die voor een langere periode een ruimte willen huren. Volgens de hoteldirectie is de aannemer reeds begonnen met het voorbereidende werk.

Tegen de krakers werden gisteravond ongeveer honderd agenten uit de hele stad ingezet. Hoewel de politie niet in zware gevechtsuitrusting verscheen, werd hard opgetreden tegen de zogenoemde "buitenploeg' van ongeveer tachtig krakers. Daarbij werd gebruik gemaakt van de lange wapenstok. Vanuit het gekraakte gebouw bekogelden de krakers op hun beurt de agenten met zakjes verf.

De woordvoerder van de politie sloot niet uit dat het pand vandaag alsnog ontruimd zal worden.