Coach Westerhof van PSV zoekt geen excuses voor nederlaag; Complimenten voor FC Utrecht

UTRECHT, 16 NOV. De zwartkijkers die menen dat PSV met een uitpuilende portemonnee en structureel geluk de Nederlandse competitie domineert en daarmee verpest, kregen gistermiddag ongelijk. FC Utrecht-PSV was misschien wel het beste bewijs dat er voor de subtop mogelijkheden zijn als het personele bestand niet wordt geteisterd door blessures en/of schorsingen. Dat dergelijke problemen zich wel manifesteren bij de landskampioen was een prettige bijkomstigheid voor Utrecht, dat daarvan maximaal profiteerde: 2-0.

Dat de reservebank de kracht van een elftal bepaalt, wordt te pas en onpas aangehaald door trainers van clubs waar de mogelijkheden tot versterking van de selectie beperkt zijn. Bij FC Utrecht bleef afgelopen zomer nagenoeg alles bij het oude. Alleen Willem van der Ark werd gekocht van Aberdeen maar tot op heden is voor de spitsspeler, aanvankelijk tot frustratie van de zuinige Utrechtse bestuurders, slechts een reserverol weggelegd. Dat trainer Ab Fafié zich die luxe kan permitteren ligt vooral aan het feit dat het huidige team beter speelt dan verwacht en niet wordt geplaagd door blessureleed of schorsingen. Daardoor kan de gemiddelde supporter het basisteam dromen en hoeft Fafié niet wakker te liggen van aantasting van het basiselftal.

Het is een situatie die trainer Hans Westerhof moet benijden. Bij de trainer van PSV staat sportiviteit zo hoog in het vaandel dat hij zich ook gisteren niet wilde verschuilen achter de waslijst van gekwetste of geschorste spelers en collega Fafié en diens elftal complimenteerde met de wijze waarop zij PSV hadden bestreden. Westerhof: “Het is de eerste keer dat wij er niet in slaagden in een belangrijke wedstrijd te scoren. PSV kwam de tweede helft wel veel in balbezit, maar heeft maar erg weinig kansen gekregen om gevaarlijk te worden. Dat was de verdienste van Utrecht dat heel geconcentreerd heeft verdedigd en optimaal gebruik maakte van de counter. We hebben dan ook terecht verloren.”

Gistermiddag kon PSV geen beroep doen op de geblesseerde Gica Popescu, Berry van Aerle en Gerald Vanenburg en de geschorste Erwin Koeman en Romario. Westerhof is van mening dat zijn selectie breed genoeg is om het gemis van deze vijf basisspelers probleemloos op te vangen. “Je moet er altijd rekening mee houden dat je op twee à drie man geen beroep kunt doen. Met een beetje pech zijn het er vijf, als je geluk hebt valt er maar één speler weg”, luidde de eenvoudige redenering van Westerhof. Een blik op beide reservebanken leerde niettemin dat Utrecht met spelers als Van der Ark en de voormalige basisspelers Edwin de Kruyff en Herman Verrips ten minste een even sterk potentieel achter de hand heeft als PSV dat, naast Kalusha en Thomas Thorninger, eventueel een beroep kon doen op Dick Schreuder en René Klomp.

Het was tekenend dat de thuisclub geen gebruik maakte van wissels terwijl PSV na de rust Peter Hoekstra en Raymond Beerens verruilde voor respectievelijk Kalusha en Thorninger. Het inbrengen van de laatste was een poging de inmiddels tot 2-0 opgelopen achterstand teniet te doen. Pieter Bijl strafte eerder via een snelle Utrechtse counter een fout in de verdediging van PSV af. In de vijfentwintigste minuut van de wedstrijd zorgde Smolarek na slordigheden van Arthur Numan en Ernst Faber voor de openingstreffer. Het tweede doelpunt was, ondanks een overwicht van PSV, niet eens onverdiend. FC Utrecht speelde vanuit een sterke defensie met de uitblinkers Johan de Kock en Ferdi Vierklau, maar door de snelle spitsen Smolarek en Oosterhuid allesbehalve met de negatieve instelling die het team in de beginfase van de competitie werd verweten. Al liet Fafié even een steekje vallen toen hij na afloop beweerde dat “er na de 1-0 voor ons feitelijk geen noodzaak meer bestond om te voetballen”.

Dat Fafié zei zich nog het meest zorgen te hebben gemaakt over een te lichtzinnige instelling bij zijn spelers gezien de personeelsproblemen bij PSV, was een staaltje bluf waaraan Adri van Tiggelen zich mateloos ergerde. De verdediger was van mening dat Utrecht “geen goeie, maar een moeilijke ploeg” is, die het beduidend zwaarder had gehad tegen een compleet PSV. Van Tiggelen: “Je merkt nu toch dat vijf geblesseerden te veel is. We hadden pas lering uit deze nederlaag getrokken als we hier met ons eigen elftal hadden verloren. Daar zal de pers zich wel niets van aantrekken. Ik zie nu de koppen in de maandagkranten al voor me.” Maar ook voor slechte verliezers is er nog hoop. Aanstaande zaterdag hoopt Hans Westerhof in de thuiswedstrijd tegen Dordrecht '90 weer een beroep te kunnen doen op Popescu, Koeman en Vanenburg. Van Aerle is vandaag geopereerd aan een liesbreuk en is pas na de winterstop weer speelklaar terwijl Romario zijn laatste wedstrijd schorsing uit zit.

    • Leon van Eijndhoven