"Boeing en El Al bereid tot snelle schikking'

AMSTERDAM, 16 NOV. Vliegtuigfabrikant Boeing en de luchtvaartmaatschappij El Al zijn bereid tot een snelle schikking van de schade van honderden getroffenen van de vliegtuigramp in de Bijlmermeer. Volgens de advocaten van de slachtoffers hebben beide bedrijven deze toezegging gedaan in een eind vorige week gehouden overleg.

Een groep van rond de 190 slachtoffers van de vliegramp laat hun belangen inmiddels behartigen door het Amerikaanse advocatenbureau Speiser, Krause & Madole. Het betreft de groep die zich eerder had gewend tot het Amsterdamse advocatencollectief Bijlmermeer.

Het advocatencollectief heeft besloten zijn cliënten naar de Amerikaanse collega's door te sturen wegens de specifieke kennis die het kantoor heeft op het gebied van luchtvaartclaims. Dat zou de Amerikanen een betere positie geven in de komende onderhandelingen over de hoogte van de schikking, aldus mr. P. Radhakishun van het collectief.

Volgens Radhakishun wil vooral Boeing de zaken snel afhandelen, wegens de golf van negatieve publiciteit over de veiligheid van zijn vliegtuigen. Bij de hoogte van de schikking zal volgens hem in eerste instantie worden uitgegaan van de Amerikaanse praktijk bij produktaansprakelijkheid. De uitkeringen liggen daarbij aanzienlijk hoger dan in Nederland.

De overige advocatenkantoren die grotere groepen slachtoffers van de ramp in de Bijlmer behandelen, zoals Trenité Van Doorne en Bakker Schut, Van den Biesen en Van Der Plas, onderzoeken nog of zijn met een Amerikaanse collega in zee moeten gaan. Daarbij speelt onder meer een rol dat de slachtoffers bij een succesvolle schikking zeker een kwart van de vergoeding kwijt zijn aan de gage voor de advocaat.