Banken dienen als loket bij Pirelli-emissie

ABN Amro en Pierson, Heldring & Pierson zullen de omstreden claimemissie van Pirelli Tyre Holding voorbereiden. Het bandenconcern Pirelli maakte begin oktober bekend het kapitaal te willen versterken met de uitgifte van 465 miljoen nieuwe aandelen tegen een koers van tien gulden. Na deze mededeling daalde de koers van Pirelli van ruim 21 gulden naar 12,70. Sindsdien schommelt de koers rond de 13 gulden.

Volgens een woordvoerder van ABN Amro is de volgorde waarin de claimemissie is bekend gemaakt ongebruikelijk. Meestal is het zo dat de bank en het bedrijf dat aandelen uit wil geven samen de emissie voorbereiden en vervolgens de voorwaarden bekend maken. In dit geval heeft het verlieslijdende Pirelli eerst de condities gepubliceerd en pas daarna de banken ingeschakeld. Het precieze voorstel zal op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 1 december worden gepresenteerd.

De Pirelli-claimemissie riep veel verontwaardigde reacties op. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was “onaangenaam verrast.” De VEB neemt aan dat het Italiaanse moederconcern Pirelli Spa dat al bijna tachtig procent van de aandelen in bezit heeft door deze claimemissie goedkoop een groter belang zal verwerven. Het beursbestuur vroeg Pirelli uit te leggen hoe de lage uitgiftekoers tot stand was gekomen. Analisten spraken over “Italiaanse toestanden.”

De claimemissie is een zogeheten guichet-emissie, dat wil zeggen dat ABN Amro en Pierson de emissie niet overnemen van Pirelli. Het bandenconcern maakt slechts gebruik van het loket (guichet) oftewel de administratieve diensten van de banken. Stukken die niet verkocht worden, blijven bij Pirelli Tyre Holding. Dat is geen probleem omdat het moederconcern al heeft toegezegd alle niet-verkochte aandelen te zullen overnemen.