Winst Honda en Mazda scherp lager

De geconsolideerde winst voor belastingen van de Japanse fabrikant van auto's en motorfietsen Honda is in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar met 38 procent gekelderd van 90,6 miljard yen tot 56,5 miljard yen (819 miljoen gulden).

De omzet verminderde met 3,8 procent tot 2,14 biljoen yen (31 miljard). Honda schrijft de verslechtering van de resultaten toe aan het stagneren van de automarkt, de koersstijging van de yen en de stijging van de exploitatie- en onderzoekskosten. De omzet in de autodivisie daalde met 5,9 procent tot 1,72 biljoen yen (25 miljard gulden) door een vermindering van de vraag in Japan en Noord-Amerika. Beter ging het met de motorfietsen. Daarvan nam de omzet toe met 6,7 procent tot 291,1 miljard yen (4,2 miljard gulden) onder aanhoudende groei van de verkopen in Europa en Azië.

Ook bij de Japanse autoproducent Mazda is sprake van een hevige verslechtering van de resultaten. Met een val van 85 procent dook de winst scherp omlaag naar 621 miljoen yen (9 miljoen gulden).