Weekoverzicht

Het conflict tussen de EG en de VS over vermindering van de Europese landbouwsubsidies domineerde deze week opnieuw het internationale economische nieuws.

Na het mislukte overleg van vorige week en de dreiging van een Amerikaanse handelsoorlog, stond deze week in het teken van hernieuwde toenadering tussen beide partijen. Landbouwcommissaris MacSharry en diens collega Andriessen zullen woensdag en donderdag in Washington trachten alsnog een akkoord te bereiken. Alleen dan kunnen de door de VS aangekondigde handelssancties, die op 5 december ingaan, worden afgewend. Vooral witte wijn, graangluten en plantaardige olie zullen worden getroffen door de verhoogde importtarieven.

MacSharry kwam deze week terug op zijn besluit om op te stappen als onderhandelaar in het landbouwconflict. Na het mislukken van het vorige overleg, op 3 november, had hij zich teruggetrokken omdat hij te weinig medewerking kreeg van EG-Commissievoorzitter Delors. Het landbouwconflict is het laatste grote obstakel op weg naar een Gatt-akkoord over liberalisering van de wereldhandel.

Delors, die deze week in Den Haag was, zei te hopen dat nog vóór de EG-top in Edinburgh, op 11 en 12 december, een Gatt-akkoord kan worden bereikt. Gatt-directeur Arthur Dunkel werd er deze week door de 108 Gatt-leden op uitgestuurd om de VS en de EG te bewegen het conflict snel te beëindigen. Liberalisering van de wereldhandel zou een impuls van 200 miljard dollar betekenen voor de wereldeconomie.

Frankrijk heeft opnieuw enkele belangrijke rentetarieven met een kwart procentpunt verlaagd. De rente waartegen de centrale bank intervenieert wordt verlaagd van 9,35 procent tot 9,1 procent. De korte-termijnrente daalt eveneens met een kwart procentpunt tot 10,25 procent. De renteverlagingen zijn volgens de Franse monetaire autoriteiten mogelijk omdat de koers van de franc zich op een relatief hoog niveau heeft gestabiliseerd na de valutacrisis van september.

Ook in Italië ging de rente omlaag. Het disconto daalde van 14 naar 13 procent, kort nadat de Senaat een essentieel onderdeel van de begroting voor volgend jaar had goedgekeurd. Gouverneur Carlo Azeglio Ciampi van de centrale bank zei dat de discontoverlaging mede mogelijk was gemaakt door de renteverlaging in andere landen. Een andere belangrijke factor is de zwakke vraag, waardoor het inflatie-gevaar beperkt is.

De Bank of England verlaagde de basisrente met 1 procent tot zeven procent. De verlaging maakt deel uit van een pakket maatregelen dat werd aangekondigd door minister Lamont (financiën) om de Britse economische groei te stimuleren en het vertrouwen van consument en bedrijfsleven te herstellen.

De Parijse metro zal in oude glorie worden hersteld. De ingangen zullen weer worden voorzien van de art-nouveaustijl. Van de 360 metrostations zijn er thans nog 80 in oorspronkelijke stijl. De restauratie, die zeker tot het jaar 2000 zal duren, kost miljarden francs.

Renault Véhicules Industrioels, de truckdivisie van het Franse autoconcern Renault, zal waarschijnlijk 2.500 werknemers ontslaan. De divisie lijdt dit jaar naar schatting 350 miljoen gulden verlies en verkoopt 25 procent minder vrachtwagens dan vorig jaar. Ook bij het Zweedse autoconcern Saab zullen ontslagen vallen. In de autodivisie schrapt het 2.000 van de 9.200 arbeidsplaatsen. Het verlies over dit jaar komt vermoedelijk uit op 600 miljoen gulden).

Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft in het op 30 september geëindigde boekjaar een winst van 1,95 miljard mark behaald, een stijging van 8,9 procent vergeleken met het vorige jaar. Het concern leed verlies in de divisies halfgeleiders en computers. Tegenover de winstgroei staat een halvering van de omzetgroei.

Computerfabrikant IBM en het Amerikaanse televisiestation NBC gaan een "nieuws-op-verzoek'-dienst testen. Beelden van NBC's televisienieuws worden per satelliet naar grote Amerikaanse ondernemingen gezonden. Vervolgens worden de beelden opgeslagen in de grote IBM-computers van die bedrijven. Werknemers kunnen dan naar wens onderdelen van de nieuwsuitzendingen op hun personal computer oproepen. Desktop News richt zich op zakenmensen die snel het laatste nieuws over één specifiek onderwerp willen weten.

De regering van Oman begint binnenkort samen met de Koninklijke/ Shell Groep en enkele andere oliemaatschappijen aan de uitvoering van een miljardenproject voor de produktie van vloeibaar aardgas (LNG). De export van LNG uit Oman naar het Verre Oosten (5 miljoen ton per jaar) kan beginnen in 1999. De belangrijkste afnemers zijn Japan, Taiwan en Zuid-Korea.

    • Friederike de Raat