Shell-premie?

De laatste tijd plaatst Shell regelmatig advertenties voor een nieuwe zegeltjescampagne waarin een formidabele premie wordt beloofd van vijfentwintig procent.

De pluszijde van het Shell-aanbod, de premie, klopt. U koopt per vijf liter benzine een waardecoupon van vijftig cent. Voor ƒ 40 waardecoupons (= vierhonderd liter benzine) ontvangt u een waardecertificaat van ƒ 40, dat na een jaar ƒ 50 opbrengt: een premie van ƒ 10 of 25 procent.

Maar Shell "vergeet' de minzijde te vermelden waardoor het aanbod in z'n tegendeel verkeert: -24 procent. Dat zit als volgt. Stel dat u vierhonderd liter benzine per kwartaal verbruikt (zestienduizend km per jaar bij 1 op 10) en dat u acht procent per jaar over spaargeld ontvangt. De minzijde bestaat dan uit drie onderdelen: (1) gederfde rente gedurende het kwartaal dat u 400 liter benzine verstookt: ƒ 0,40 (= een kwart van acht procent van de helft van ƒ 40); (2) gederfde rente over het jaar dat u het waardecertificaat moet vasthouden om de premie te kunnen incasseren: ƒ 3,20 (= acht procent van ƒ 40); (3) het vervallen van de tachtig gratis zegeltjes (één per vijf liter benzine) uit de oude zegeltjescampagne over vierhonderd liter: ƒ 16 (volgens Shell zijn 55 zegeltjes ƒ 11 waard, zodat tachtig zegeltjes 80/55 maal ƒ 11 waard zijn).

Opgeteld beloopt de minzijde ƒ 19,60. Per saldo derft u bij de nieuwe zegeltjescampagne vergeleken met de oude ƒ 9,60 (= ƒ 19,60 minus ƒ 10 premie). Anders gezegd, u heeft een rendement van -24 procent (9,60/40 maal 100 procent).

“Zoveel premie krijgt u nergens voor uw geld” (citaat uit de Shell-advertentie).

    • Ir. F.G. van Herwaarden