Nucleair transport laat Japan koud

TOKIO, 14 NOV. Hoewel elders in de wereld het Japanse plutoniumtransport uit Frankrijk verontrusting en selectief verzet heeft teweeggebracht, waarvan de Japanse tv-kijker en krantelezer vrijwel dagelijks op de hoogte worden gehouden, laat het hele transport de Japanse bevolking verder siberisch.

Pas eergisteren kreeg de zaak in Japan politieke aandacht. Aanleiding waren berichten van het Japanse persbureau Kyodo, dat de Amerikanen het transport met atoomonderzeeërs begeleidt. Uit voorzorg tegen aanvallen van terroristen. Ongevraagd.

Dat leidde tot beroering in Nagata-cho, het Japanse regeringscentrum in Tokio. Eerste kabinetssecretaris, Koichi Kato, zei op een persconferentie dat de Japanse regering van niets wist, Amerika dan ook niet had verzocht om de begeleiding en dat de Japanse regering bezig was de berichten nader te onderzoeken.

Volgens Kyodo hebben anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen de Japanse beveiliging van het transportschip, de Akatsuki Maru, dat zondag uit Cherbourg is vertrokken, ontoereikend genoemd, doelend op het ene militaire schip, de Shikishima, dat is uitgerust met een dubbelloops 35-milimeter luchtafweerkanon en nog een 20-millimeter geschut. Officieel heeft het Pentagon de Japanse veiligheidsmaatregelen echter steeds als adequaat bestempeld.

De anonieme Amerikaanse bronnen zouden hebben gezegd dat de begeleiding een onafhankelijk Amerikaans plan was dat de Japanse soevereiniteit niet aantast. Dat stak in Tokio. Is het paternalistische Amerika voor de zoveelste keer bezig zijn "global partner' niet ernstig te nemen en Japan te behandelen als een autoritaire vader zijn onvolwassen zoon?

Een hoge Japanse regeringsfunctionaris kwam met een voorlopige bezweringsformule: Japan zou de surveillance verwelkomen indien deze een Amerikaanse daad van goede wil was.