Nieuwe rol voor Egypte in het vredesproces

KAIRO, 14 NOV. In de vredesbesprekingen voor het Midden-Oosten lijkt het zwaartepunt zich tijdelijk van de Verenigde Staten naar Egypte te hebben verschoven.

PLO-leider Yasser Arafat heeft de Egyptische president Hosni Mubarak zojuist bezocht en de Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres arriveert morgen in de Egyptische hoofdstad voor besprekingen.

Nu de Verenigde Staten zich in een overgangsfase bevinden na de verkiezingsnederlaag van president Bush en voor het aantreden van de nieuwe president Clinton, proberen de betrokken partijen bij het vredesoverleg intussen hun positie elders te versterken, menen waarnemers. Egypte speelt hierbij een sleutelrol

Een Egyptische regeringsbron zei naar aanleiding van het bezoek van Arafat dat deze zich zorgen maakt over de toenadering tussen Israel en Jordanië, die het onlangs in Washington eens werden over de hoofdlijnen van een weg naar een vredesverdrag. Ook zou Israel wel eens tot zaken kunnen komen met Syrië, waarna de PLO aan het kortste eind zou trekken. Volgens de Egyptenaar is Arafat, wiens relaties met de Golfstaten zeer te wensen overlaten, bang in een isolement terecht te komen. Daarom hoopt hij op meer steun van de Egyptische president, die gezien het opkomende fundamentalisme in eigen land niet graag van verraad aan de bij fundamentalisten populaire Palestijnse zaak wordt beschuldigd.Peres, zo zeggen diplomatieke bronnen in Kairo, hoopt juist dat hij Mubarak er toe kan bewegen om druk op de Palestijnen uit te oefenen, zodat die zich soepeler opstellen bij het vredesoverleg in Washington. De huidige Israelische regering, die zich heeft gecommitteerd aan het vredesproces, wil voortmaken, omdat ze er niet geheel zeker van is dat de nieuwe Amerikaanse regering evenveel belang hecht aan dit proces als de vorige van Bush. (AFP)