Nederlandse Cyrano gaat naar Broadway

AMSTERDAM, 14 NOV. De Nederlandse musical Cyrano wordt volgend najaar geproduceerd op Broadway, de theaterstraat van New York.

Joop van den Ende heeft deze week een coproduktie-contract getekend met de Amerikaanse producent Peter T. Kulok; ze nemen ieder de helft van het risico voor hun rekening en hebben elk een vetorecht bij financiële en inhoudelijke beslissingen. De produktie gaat naar schatting 7 miljoen dollar kosten. De premièredatum wordt bepaald tussen 15 september en 15 december 1993.

De première van de Nederlandse Cyrano, geschreven door Ad en Koen van Dijk, werd eind september bijgewoond door zeven buitenlandse producenten. Van hen was Kulok bereid tot een coproduktie. “Ik was er niet in geïnteresseerd om alleen maar te handelen in de rechten van de produktie,” zegt Van den Ende. “Ik wil, naar het voorbeeld van Engelse producenten als Cameron Mackintosh en de Really Useful Group van Andrew Lloyd Webber, zelf de baas blijven over het eindresultaat. Het gaat mij erom dat we straks overal een kant-en-klaar produkt kunnen neerzetten waarover we zelf de artistieke eindcontrole hebben.”

In de coproduktie-deal heeft hij wel concessies moeten doen. Er is geen mogelijkheid de regie, net als in Nederland, in handen te geven van Eddy Habbema: “Dat was de eerste nederlaag die ik heb geleden - een Nederlandse regisseur zou onaanvaardbaar zijn voor de Amerikaanse vakbonden en voor potentiële hoofdrolspelers. Die willen een Amerikaan met een grote reputatie.” Met de Nederlandse decor- en kostuum-ontwerpen bevindt Van den Ende zich nog “in de race”, maar hij kan niet garanderen dat hij die zal winnen. Wat vaststaat, is dat Cyrano op Broadway minder sober zal moeten zijn dan hier. “Het zal allemaal wat groter moeten worden,” aldus de producent. “Maar ik zal ervoor waken dat het niet te pompeus wordt, dat het niet wordt volgestouwd met allerlei realistische elementen. Dat wil ik niet.”

Van den Ende voelt zich bij het “spannende project” gesteund door het Amerikaanse succes van de recente Cyrano-verfilming met Gérard Depardieu. “Ook de videoverkoop van die film liep in Amerika beter dan in Europa. Ik denk dus dat het onderwerp daar méér zal aanspreken dan bijvoorbeeld in Londen, waar de hele theatersituatie op dit moment trouwens absoluut depressief is.”

De oorspronkelijke versie van Cyrano is nog tot en met mei op tournee door Nederland.