Man verdacht van negen verkrachtingen

AMSTERDAM, 14 NOV. De Amsterdamse politie heeft de 30-jarige M.C. aangehouden op verdenking van negen aanrandingen en verkrachtingen. De man kwam in 1991 al voor op beschuldiging van één verkrachting en twee pogingen daartoe, maar werd toen door de rechtbank vrijgesproken, ondanks dat een DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij de dader was. Omdat destijds tegen de wil van de verdachte wangslijm was afgenomen, beschouwde de rechtbank het op die manier verkregen bewijs als onrechtmatig.

Inmiddels heeft de verdachte de delicten bekend, waarvoor hij vorig jaar werd vrijgesproken. Volgens een politiewoordvoerder “erkent de verdachte nu dat hij een probleem heeft en wil hij geholpen worden”. De man heeft om opname in het Pieter Baan Centrum verzocht. Volgens de politie is de verdachte “met inzet van heel wat mensen herhaaldelijk gevolgd”. Hij liep uiteindelijk tegen de lamp omdat hij hetzelfde gedrag vertoonde als vorig jaar. Hij volgde vrouwen en reed achter nachtbussen aan. Ook hing hij rond in bosschages. Aan prostituées deed hij zich als politieman voor en bedreigde hen vervolgens met een mes of met wurging. De man kon uiteindelijk gearresteerd worden op basis van getuigenverklaringen van twee prostituées en een andere vrouw die hem herkenden als degene die hen had bedreigd.

In mei 1991 ging het kabinet akkoord met een voorstel van minister Hirsch Ballin (justitie) waarin de rechter-commissaris de bevoegdheid krijgt een verdachte van een misdrijf waar acht jaar of meer voor staat te gelasten een DNA-onderzoek te laten ondergaan. Maar het voorstel is nog altijd in behandeling. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie “is opnieuw aangetoond” dat er “flinke haast” gemaakt moet worden met deze wetswijziging.